Parking Keerdok opent slagbomen

Vanaf vandaag kan er geparkeerd worden in de gloednieuwe parking op de Keerdoksite. Parking Keerdok telt 516 parkeerplaatsen, uitgebaat door Indigo. De parking krijgt een dubbele functie: een parking voor activiteiten in de buurt én een randparking voor het stadscentrum. Parking Keerdok wordt met een 24-tal laadpunten dé laadplek voor elektrische wagens. Met een bijkomend aanbod van deelwagens, deelfietsen, deelsteps en een herstel- en laadpunt voor fietsen, wordt Parking Keerdok een echte mobiliteitshub.

Vanaf vandaag opent Parking Keerdok de deuren, of beter gezegd: de slagbomen. Sinds 2020 werd hard gewerkt aan het markante gebouw, een ontwerp van POLO-architecten, ter hoogte van de Antwerpsepoort.

“De ontwikkeling van de Keerdoksite en omgeving aan de rand van de stad is volop bezig. Na de verhuis van de baanwinkels naar Malinas, de opening van hotel Van der Valk en de realisatie van de twee bruggen, zetten wij opnieuw een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de Keerdoksite met de opening van Parking Keerdok. Met een ligging aan één van de belangrijkste invalswegen van de stad krijgt de stad er een strategisch gelegen parking,multifunctionele hub en eyecatcher bij”, stelt burgemeester Alexander Vandersmissen.

‘Met het project Keerdok zet de stad zeer sterk in op een vlotte verbinding tussen parking Keerdok, omliggende buurten en de binnenstad. Hiervoor werd al sterk ingezet op infrastructuur, mede met de steun van de Vlaamse overheid en zal er in de toekomst nog sterk op ingezet worden. Bijkomend lanceert de stad samen met Mechelen Meemaken een bootshuttle die bezoekers in het weekend en op koopzondagen gratis op een originele manier van en naar het winkelcentrum brengt’ klinkt het bij Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling.

300 parkeerplaatsen meer dan op Rode Kruisplein
Met maar liefst 516 parkeerplaatsen telt de parking zo’n 300 plaatsen meer dan de parking van het Rode Kruisplein. Het wordt niet alleen een randparking voor de stad, ook gasten van het hotel en bezoekers van de toekomstige woonwijk op de site zullen er kunnen parkeren. Bewoners en werknemers kunnen er ook terecht met een abonnement.
Ook Vlaams minister Bart Somers is tevreden met de realisatie van Parking Keerdok. “Mechelen groeit. Het is zaak om deze stadsgroei op een kwalitatieve manier op te vangen en dat is wat hier in Mechelen gebeurt. Denk maar aan de stadsontwikkelingsprojecten zoals Komet, de Gandhiwijk, Ragheno en uiteraard ook de ontwikkeling van de Keerdoksite. Zo legt Mechelen de lat bijzonder hoog en wordt er nu reeds hard gewerkt aan het Mechelen van de toekomst”, klinkt het.

Vlot van en naar het centrum
Het wordt een van de belangrijkste parkings van de stad. Al zal het gebouw niet louter als parking fungeren. Naast een parkeerfunctie krijgt het gebouw een Louis Delhaize supermarkt op het gelijkvloers en kantoren van Voka Mechelen-Kempen op de bovenste verdiepingen. Ook een afhaalpunt voor postpakketten werd voorzien. Op het dak van het gebouw vind je een terras met bomen en een prachtig zicht op de stad. Het gebouw heeft ook een fietsenstalling voor een 120-tal fietsen.

Via de fiets- en voetgangersbrug over de Afleidingsdijle en het nieuwe fiets- en wandelpad langs het water geraak je vanaf de parking vlot in het centrum. Hiervoor kan je ook beroep doen op de beschikbare deelfietsen en deelsteps. Je kan via het jaagpad ook vlot richting andere delen van de stad.

“Door de realisatie van Parking Keerdok kunnen we nieuwe stappen zetten in de ontwikkeling van de Keerdoksite. Van het Rode Kruisplein gaan we een echt stedelijk groen plein maken. Begin volgend jaar vinden de sloopwerken van Interbeton plaats. Op deze plek creëren we ruimte voor een park van één hectare. Zowel het plein als het park zijn in 2024 klaar. De Keerdoksite wordt binnenkort de nieuwe hotspot van Mechelen om te wonen en te genieten in het groen”, aldus Greet Geypen.

Duurzaamheid troef
Het parkeergebouw wordt meer dan een traditioneel parkeergebouw. Met een heus zonnepanelendak wordt heel wat van de benodigde energie lokaal opgewekt. Een slim energiebeheersysteem zorgt voor een efficiënte aanwending van de zonne-energie door de verschillende gebruikers en maakt het mogelijk overschotten aan energie te delen. Om dit te realiseren werkten Energytix, studiebureau Ingenium en de stad Mechelen nauw samen. Europa financiert mee via het project Interreg Noordzeeregio Access.

Dankzij Access komt er ook een innovatieve piloot met bidirectionele laadinfrastructuur. Een deelwagen van Partago/Klimaan aan een speciale vehicle-to-grid DC laadpaal kan energie ook ontladen. Overschotten van zonne-energie kunnen zo tijdelijk opgeslagen worden in de batterij van deze elektrische deelwagen om op een later moment te gebruiken.
Met de 24 elektrische oplaadpunten waarvan 20 laadpunten van 11 kW en 4 snellaadpunten van 200kW en 2 V2G DC-bidirectionele laadpunten van elk 11 kW, uitgebaat door Energytix, wordt Parking Keerdok dé laadhub van Mechelen.

Ook Indigo zet volop in op duurzaamheid. Zo zal de exploitant de parking CO₂-neutraal beheren, groene stroomcontracten afsluiten en heeft ze de ambitie het Europees Ecolabel voor Parking Keerdok te behalen. Met het doordachte ontwerp van Polo-architecten kan het parkeergebouw ook vlot inspelen op toekomstige evoluties. Het gebouw is zo ontworpen dat doorheen de jaren verdiepingen van functie kunnen wijzigen en er vlot ingespeeld kan worden op evoluties met betrekking tot mobiliteit.

Al deze aspecten maken van Parking Keerdok een voorbeeld in duurzaamheid op Vlaams en Europees niveau.
“Van Parking Keerdok willen we dé nieuwe duurzame parkeerhub voor onze stad maken. Dat kadert binnen onze doelstelling om de beschikbare laadinfrastructuur voor elektrische wagens de komende jaren fors uit te breiden. We zijn op dit moment koploper van alle Vlaamse centrumsteden wat betreft per capita laadpunten, en we willen dit zo houden. De parking is ook een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van onze binnenstad. Bezoekers die via Mechelen Noord of de N16 de stad binnenkomen kunnen gemakkelijk, snel en goedkoop parkeren en daarna vlot het stadscentrum bereiken”, klinkt het bij Vicky Vanmarcke, schepen van Mobiliteit.

Gratis tijdens Local Friday en enkele koopzondagen
De eerste 100 bezoekers parkeren vandaag alvast gratis en krijgen een goodiebag die werd samengesteld door Indigo, de omliggende handelaars en Stad Mechelen. Aan de slagbomen is er een grabbelton met daarin 100 balletjes. Wie het winnende balletje trekt, krijgt één restaurantcheque ter waarde van 100 euro.

De stad voorziet enkele momenten waarop Parking Keerdok gratis is. Zo kan je op Local Friday op 25 november gratis uit de parking rijden tussen 10 en 22u. Tijdens de koopzondagen van 27 november, 4 december, 11 december en 18 december geldt dit tussen 10-18 uur. De stad voorziet ook 8.000 kortingstickets van telkens die de lokale handelaars tijdens Local Friday verdelen onder hun klanten. De kortingstickets zijn geldig t.e.m. 31 december 2022 om kennis te kunnen maken met de nieuwe parking aan een goedkoper tarief.

24/7 open
De parking zal elke dag de klok rond open zijn. Parking Keerdok kreeg het adres Antonia Wolversstraat 1. Je rijdt de parking rechtstreeks binnen via de N16 of via het kruispunt N16/Elektriciteitstraat. Uitrijden gebeurt via de centrale ontsluitingsweg en het kruispunt N16/Elektriciteitstraat.

Toekomstige bewoners binnen het project Keerdok krijgen een eigen ondergrondse parkeerplaats in de buurt van hun woning. Wie buiten de Keerdokwijk woont, kan een bewonersabonnement op Parking Keerdok nemen. Werknemers kunnen er terecht met een werknemersabonnement. Meer informatie over de beschikbare abonnementen en tarieven is beschikbaar via https://www.mechelen.be/parking-keerdok.

Shopping Shuttle
Vanaf vrijdag 25 november – Local Friday – zal een gratis bootshuttle de Mechelse binnenstad met Parking Keerdok verbinden. Dit van 15 tot 21u. De boot brengt je binnen 10 minuten naar de Haverwerf, pal in het stadshart. De boot zal uitvaren op zaterdagen van 10 tot 19u en op koopzondagen van 13 tot 18u. Meer info hierover is terug te vinden op https://www.mechelen.be/shoppingshuttle. Om mensen veilig te laten in- en uitstappen, wordt een halte ingericht aan Keerdok.

De ontwikkeling op de Eandistip wordt gerealiseerd door vastgoedinvesteerder Triginta en verkopers-ontwikkelaars Kairos en Montreal.

Parking Keerdok in cijfers:

  • 516 parkeerplaatsen
  • 1000 m² supermarkt
  • 1400m² kantoren
  • 600 m² dakterras
  • Fietsenstalling voor 120 fietsen
  • Aanbod deelwagens, -fietsen en -steps
  • Slimme laadinfrastructuur: 20 AC laadpunten, 4 DC-laadpunten en 2 V2G-laadpunten
  • 419 zonnepanelen

 

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail