Wake voor Marokko op 13/09/2023

Mechelaars solidair met slachtoffers van aardbeving

Het stadsbestuur van Mechelen organiseert op woensdagavond een wake voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Marokko. “Onze stad heeft een grote Marokkaanse gemeenschap. Veel Mechelaars kennen mensen in de getroffen regio. Met deze wake betuigen we als Mechelse gemeenschap onze solidariteit. Iedereen is welkom”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

De zware aardbeving in Marokko laat niemand onberoerd. 2.122 mensen lieten het leven; 2.421 mensen zijn gewond. “Het leed van deze mensen grijpt naar de keel. Mechelen heeft de gewoonte om bij dit soort humanitaire rampen als gemeenschap samen te komen op de Grote Markt, het hart van onze stad. Enerzijds om onze eigen ontreddering te kanaliseren, anderzijds om te laten zien dat we solidair zijn met de slachtoffers in de getroffen gebieden en de families en kennissen bij ons”, zegt Vandersmissen.

noodhulp

Het schepencollege maakt ook 10.000 euro noodhulp vrij. Dat is het bedrag dat de stad ook schonk na de zware aardbeving in Turkije en Syrië op 6 februari van dit jaar. “Ondertussen zien we dat de solidariteit zich ook bij de Mechelse bevolking op gang trekt. Zo kennen we de Mechelaars. Onder de koepel Mechelen4Marrakech worden op initiatief van vzw Salaam de verschillende initiatieven gecoördineerd. We roepen scholen, verenigingen en ondernemingen en alle Mechelaars om aan te sluiten bij het initiatief Mechelen4Marrakesh en om geld in te zamelen voor een nog te kiezen heropbouw project in het getroffen gebied”, zegt schepen voor Mondiaal Beleid Rina Rabau Nkandu. Naast Salaam Mechelen hebben ook Buurtsport, J@M, Ondernememd Mechelen en Foundation Mechelen zich al aangesloten bij Mechelen4Marrakesh. Meer details volgen.

De wake gaat door op woensdag 13 september om 18u op de Grote Markt. Om 17.50u weerklinkt het Marokkaans volkslied op de Mechelse beiaard in de toren. Om 18u houdt de burgemeester een korte toespraak namens het college van burgemeester en schepenen, gevolgd door een minuut stilte. Alle Mechelaars zijn welkom. De hele dag door hangen de officiële vlaggen en de Marokkaanse vlag halfstok.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail