Voorontwerp herinrichting IJzerenleen positief onthaald door handelaars

Na de Bruul en de Onze-Lieve-Vrouwestraat krijgen binnenkort nog twee straten uit de Mechelse winkeldriehoek een upgrade. De Geitestraat wordt heraangelegd en op de IJzerenleen wordt een belevingsstrook aangelegd. Beide conceptvoorstellen liggen klaar. Het voorontwerp van de IJzerenleen werd gisteren toegelicht aan de handelaars, horeca-uitbaters en buurtbewoners.

“Het voorstel tot herinrichting van de IJzerenleen werd gisterenavond alvast positief onthaald door de handelaars. We gaan nu met hun feedback aan de slag voor de definitieve uitvoeringsplannen. Na de plannen voor de heraanleg van de OLV-straat, willen we ook de IJzerenleen een extra boost geven. We gaan resoluut voor beleving en aantrekkelijkheid. De winkels zelf en de nieuwe inrichting van de straat moeten de mensen nog meer goesting geven in de IJzerenleen”, aldus burgemeester Alexander Vandersmissen.

Belevingsstrook IJzerenleen

De huidige opstelling met groenbakken en zitelementen moet begin 2022 een permanent karakter krijgen. Daarvoor werd een conceptvoorstel uitgewerkt dat de hele strook tussen het voetpad en de rijbaan aan de westzijde van de straat een nieuwe aanblik geeft. De hele strook wordt een opvolging van groenvakken en terraszones. De huidige voorziene terraszones blijven behouden in het nieuwe ontwerp en ook het voetpad blijft breed genoeg om tijdens Maanrock als veiligheidscorridor dienst te doen. Als bestrating wordt overal met de algemeen gebruikte kasseimengeling gewerkt, die op de terraszones van een gecementeerde voeg wordt voorzien. De  uitvoeringstijd wordt zo kort mogelijk gehouden om de hinder tijdens de werken maximaal te beperken.

“In het voorgestelde ontwerp zitten 13 bomen, een kleine 400 m² plantvakken, waarvan 260 m² verlaagd en ruim 50 m² zitranden. Op die manier zullen we met de heraanleg van een beperkt deel van de IJzerenleen de straat toch een grondige metamorfose geven. Dit wordt voor winkelaars en terrasbezoekers nóg een aantrekkelijkere plek dan het nu al is”, vertelt schepen Patrick Princen.

“Als je voluit wil inzetten op de winkeldriehoek, moet je de belevingswaarde verhogen. We willen het handelscentrum nog meer op een aangename manier positioneren. Door meer groen en meer rustplekken op de IJzerenleen te voorzien, maken we het gezelliger om er te vertoeven, te winkelen en een terrasje te doen. Het vernieuwde voetpad zorgt niet alleen voor een betere beeldkwaliteit, maar ook voor meer wandelcomfort bij de gebruikers. Daarnaast voorzien we meer ruimte voor de terrassen, die bovendien gezelliger worden door de nabijheid van de nieuwe plantvakken”, klinkt het bij schepen van Economie, Greet Geypen.

Het is bedoeling om de werken uit te voeren in het begin van 2022, zodat alles klaar is voor de start van het terrassenseizoen. De kosten worden geraamd op een kleine 300.000 euro.

Het stadsbestuur gaf eveneens groen licht voor het voorontwerp van de Geitestraat en legt het volgende week voor aan de buurt voor feedback.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail