Vernieuwd speelplein De Vlindertuin heropent voor leerlingen én buurt

Het nieuwe semipublieke speelplein bij De Vlindertuin is af. Tijdens de schooluren doet het plein dienst als speelplaats van de school, buiten de schooluren zal de ruimte binnenkort toegankelijk zijn voor de buurt.  

Het speelplein bij basisschool De Vlindertuin kreeg de afgelopen maanden een make-over en is vandaag klaar voor heropening. Goed nieuws dus voor de leerlingen van de school, die kunnen genieten van een aangenamere en ruimere plek om te ravotten. Maar ook de buurtbewoners keken uit naar de oplevering: zij zullen het plein binnenkort immers kunnen gebruiken buiten de schooluren.

Gebruiksovereenkomst
Die huidige overeenkomst vindt haar wortels in de periode 2012-2016, toen de vier woontorens van Woonmaatschappij Rivierenland – het toenmalige Woonpunt – langs de Kruisbaan een grondige renovatie ondergingen. Op datzelfde moment stond het nieuwbouwproject van basisschool De Vlindertuin ook in de startblokken. Bij aanvang van beide projecten was er consensus om ook het openbaar groendomein tussen woontorens en school na oplevering opnieuw aan te leggen. De school wilde haar krappe speelplaats immers graag uitbreiden en opleuken.

“De realisatie van dat vernieuwde speelplein verloopt via een gebruiksovereenkomst,” zegt Jeugd- en Preventieschepen Abdrahman Labsir. “De Vlindertuin kan enerzijds haar buitenspeelruimte verruimen en mee inrichten op de grond van de stad, en zal anderzijds het plein buiten de schooluren openstellen voor de buurt. Da’s een grote meerwaarde voor heel wat gezinnen in deze wijk en een win-winsituatie voor alle partijen. Onze gemeenschapswachten zullen opening en sluiting van het terrein buiten de schooluren mee opnemen in hun ronde.”

Burgemeester Bart Somers: “We combineren recreatie met ontharding en vergroening in een semipublieke tuin. In feite kan je dit project dus zien als nieuwe en creatieve schakel van ons parken- en tuinenplan. Het is een originele vorm van gedeeld ruimtegebruik zoals we dat ook doen met sportzalen of feestzalen. Ik hoop dat dit project navolging krijgt.”

Nadia Van Campenhout, directeur van De Vlindertuin, is opgelucht en enthousiast: “Door corona liep het project heel wat vertraging op en werd het geduld van onze leerlingen zwaar op de proef gesteld. Maar het eindresultaat was absoluut het wachten waard. Wij zijn heel tevreden en kijken uit naar een fijne samenwerking.”

Klastheater
Via een pad, dat het schoolgebouw met de open ruimte verbindt, kom je terecht op het vernieuwde speelterrein. Het terrein beschikt over een klastheater met leuke zitjes, ingericht op betondals en uitgerust met kunstgras. Verderop is een parcours waar de kinderen hun evenwicht kunnen testen. Via de klimbalken kom je al klauterend terecht op de speelheuvel, die je via de glijbaan kan afglijden. De onderste zone van het speelterrein bevat kunstgras. Daar vind je twee tipi’s en balken die je kan beklimmen. Er is ook een trapveld met muurtjes, een ballenvanger en een kleine tribune. In de rand van het speelterrein groeien tot slot struiken en bomen die voor groenruimte en schaduw moeten zorgen.

“Tijdens schooltijd is dit terrein een speelplaats, na de schooluren zal dit een ontmoetingsplaats worden voor de buurt. In een context waarin ruimte steeds schaarser wordt, is dit een goede aanpak. Op deze manier wordt het ruimtegebruik optimaal benut. Tijdens de ontwerpfase werden de ontwerpen steeds voorgelegd aan de leerlingenraad van de school, die vooral klauterelementen en een voetbalveldje wensten. Dat is nu gerealiseerd, dus er is echt geluisterd naar de kinderen,” vertelt Rina Rabau Nkandu, schepen van Onderwijs en Participatie.”

Daarnaast landde ook een hemelwaterput van 15.000 liter voor hergebruik als gietwater of sanitair water van de school.

Samenspraak
De invulling van de ruimte en aard van de overeenkomst ontstond in overleg tussen Stad Mechelen, de school en Wonen in Vlaanderen (voormalige VMSW). Ook was er steeds de nodige terugkoppeling naar de leerlingenraad, de ouders van de leerlingen en de buurtbewoners via enkele infomomenten.

Op basis van de gebruiksovereenkomst tussen school en stad besloot Wonen in Vlaanderen het project mee financieel te ondersteunen. De werken kostten in totaal bijna € 400.000, waarvan Stad Mechelen € 150.000 incl. btw bijdroeg en Wonen In Vlaanderen het overige deel bijpaste.

Binnenkort legt de stad het ontwerp voor de heraanleg van het omliggende groendomein en de Kruisbaan zelf voor aan de buurt. Wonen in Vlaanderen en Stad Mechelen mikken op 2026 om die werken te starten.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail