Uitbater gezocht voor uniek historisch pand met daktuin in hartje Mechelen

De gebouwen in de Moensstraat waar tot twee jaar geleden de Mechelse stadsbibliotheek gevestigd was, worden omgevormd tot een duurzaam woonproject. Het project heeft inmiddels ook een naam gekregen: Portier 51. Projectontwikkelaar CAAAP is op zoek naar een creatieve ondernemer voor de oude Portierswoning, die deel uitmaakt van dit circulair woonproject.
Stad Mechelen ging in 2019 op zoek naar een nieuwe invulling voor de oude stadsbibliotheek in de Moensstraat. Die kwam er met Portier 51, een circulair woonproject van projectontwikkelaar CAAAP dat nieuw leven blaast in het hart van Mechelen.

Het project omvat 22 wooneenheden, een groen binnengebied, een nieuw plein, een buurtfietsenparking en enkele buurtondersteunende functies. De wooneenheden zijn van verschillende typologieën: grondgebonden eengezinswoningen rond een collectieve binnentuin, lofts en een mix van kleine en grote appartementen in het bibliotheekgebouw. Voor het neogotische Portiersgebouw wordt nog gezocht naar een publieke functie die gekoppeld kan worden aan de aanpalende daktuin.

Uitbater met hart voor circulair ondernemen

“Met de herontwikkeling van de voormalige bibliotheeksite gaat de stad voor een eerste groot circulair pilootproject. De stad legde in de leidraad tot verkoop, circulaire voorwaarden op voor het bouwproject. Het doel is om tot een ambitieus stadsvernieuwingsproject te komen. De herontwikkeling van de site dient immers een meerwaarde te zijn voor de nabije omgeving en moet de buurtbewoners meer adem- en ontmoetingsruimte bieden”, aldus Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling.

De herontwikkeling van de bibliotheeksite gebeurt door CAAAP, de private partner in dit stadsvernieuwingsproject. “Bij voorkeur zal de toekomstige invulling van het oude Portiersgebouw, lokaal, duurzaam en/of buurtversterkend georiënteerd zijn. Daarom zijn wij op zoek naar een uitbater met een hart voor circulair ondernemen en bij uitbreiding een passie voor stadslandbouw”, klinkt het bij Yana De Meuter van CAAAP.

De Portierswoning bevat een mooie daktuin met een fenomenaal zicht op de Mechelse binnenstad. Met een oppervlakte van bijna 200 m² kan je hier naar hartenlust daktuinieren, gezellige diners organiseren of buurtversterkende evenementen op poten zetten. De Portierswoning zelf bestaat uit vier verdiepingen: een kelder, gelijkvloers (140m²) , eerste verdieping (140 m²) en een dakverdieping.

Eetbaar groen en ontmoetingsplaats voor de buurt

De centrale ligging in hartje Mechelen en de historische uitstraling maakt de oude Portierswoning uniek. De daktuin met prachtig zicht op de binnenstad zorgt voor een uitzonderlijke opportuniteit waarbij een interessante link kan gelegd worden met stadslandbouw.

Voor de aankoop en exploitatie van de Portierswoning met daktuin is CAAAP momenteel op zoek naar een ambitieuze ondernemer die mee wil stappen in het circulaire verhaal van deze site. Hiervoor werkt CAAAP samen met PAKT, bekend van de dakboerderij op de site ’t Groen Kwartier in Antwerpen. Er wordt gezocht naar een aantrekkelijk en hedendaags concept waar we (eetbaar) groen in de stad mee willen stimuleren en buurtbewoners samenbrengen.

Ondernemers die interesse hebben kunnen contact opnemen via
yana.demeuter@caaap.be en zijn tevens welkom op het infomoment op 27 januari
dat voor hen wordt georganiseerd. Hiervoor inschrijven kan via deze link: www.portier51.be/portierswoning.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail