Tivolikasteel

Tivolikasteel krijgt grondige restauratie

De gemeenteraad zette maandagavond het licht op groen voor een grondige buitenrestauratie van het Tivolikasteel. “In een eerste fase wordt het houten buitenschrijnwerk aangepakt, nadien is het dak en de gevel aan de beurt”, klinkt het bij schepen van Patrimonium Arthur Orlians.

Het kasteel werd in 1802 gebouwd en is sinds 1997 een beschermd monument. Ook het omringende park en de bijgebouwen werden als beschermd stadsgezicht geklasseerd.
Arthur Orlians: “Het Tivolipark en het kasteel zijn een enorme meerwaarde voor Mechelen-Noord, maar bij uitbreiding voor heel Mechelen en al haar bezoekers. De prachtige binnenruimtes worden gebruikt door een horecazaak en zijn geschikt voor trouwfeesten, seminaries, recepties en zakenlunches.”

De laatste jaren was het houten buitenschrijnwerk van het kasteel snel aan het verslechteren omwille van de weersomstandigheden. De gemeenteraad zette gisterenavond het licht op groen om de noodzakelijke herstellingen en restauraties uit te voeren. “Tegelijkertijd worden de ramen energetisch aangepakt. De beglazing is op veel plaatsen verouderd en aan vernieuwing toe. De ramen worden ook voorzien van speciale screens in de rolluikkasten om oververhitting tegen te gaan, want in de zomer kan het op de bovenste verdiepingen enorm warm worden”, klinkt het bij schepen Orlians.

Daarna gevel en dak
Voor deze opdracht werd een bestek opgesteld door de ontwerper, Architectenbureau Maarten DOBBELAERE BVBA. Het voorziene bedrag voor deze eerste fase is 653.071 euro (inclusief BTW), waarvan 131.763 euro met een erfgoedpremie vanuit Vlaanderen wordt gefinancierd.

Daarna wordt in 2024 een tweede opdracht uitgeschreven voor de daken, de dakgoten en de gevelrestauratie. “Om de hinder van de werken voor de exploitant en de Mechelaar zo veel mogelijk te beperken zijn de restauratiewerken aan het kasteel opgesplitst in twee delen. Het eerste deel van de werken starten volgend jaar in februari en eindigen in juni. Het tweede deel van de werken zou aanvangen in het najaar van 2024 tot ongeveer april 2025. In totaal gaat het over een investering in het Tivolikasteel van meer dan 1,4 miljoen euro, maar het is belangrijk dat we ons erfgoed in ere houden en dat het kasteel nog veel gebruikt en bezocht kan worden”.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail