De Mechelse vzw TEJO, die jongeren gratis en anoniem therapie aanbiedt, wil een therapietuin ontwikkelen aan hun lokalen op de Wollemarkt. Ze krijgen hiervoor de goedkeuring van de stad om de aangrenzende tuin in te richten. De tuin, die ongeveer 120 m² groot is, wordt momenteel enkel benut voor pauzes.
TEJO is bijna tien jaar aanwezig in Mechelen. De vzw biedt laagdrempelige, therapeutische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar en maakt het traject kortdurend, onmiddellijk, anoniem en gratis. De hulpverlening wordt aangeboden door professionele therapeuten op vrijwillige basis.
Van hen kwam de vraag om de therapietuin te ontwikkelen aan hun lokalen op de Wollemarkt. De tuin, die aansluit bij de lokalen die vzw TEJO huurt, wordt momenteel gebruikt om een pauze in te lassen tijdens de sessies, maar heeft verder geen functie. “Dat is jammer, want het is een supermooi stukje natuur waar heel wat potentieel inzit,” zegt Nele Van Obbergen, coördinator van TEJO Mechelen.
De vzw krijgt nu de goedkeuring van de stad om deze tuin te gebruiken voor therapeutische doeleinden. “Onder meer sociale media, de coronacrisis, en het wegvallen van zekerheden in een snel veranderende wereld zorgen ervoor dat de mentale gezondheid van jongeren erop achteruit gaat. Als stad willen we hier niet van wegkijken, maar juist organisaties zoals TEJO faciliteren in hun werking. Als deze tuin TEJO en de jongeren kan helpen, zien wij hier alleen maar voordelen in,” zegt Arthur Orlians, schepen van Gebouwen en waarnemend burgemeester.
Therapie in de buitenlucht
Het idee van de therapietuin is om een verlengde te vormen van de huidige therapieruimtes. Om de therapeutische gesprekssessies die momenteel aan jongeren worden aangeboden, ook buiten in de natuur te kunnen laten doorgaan. Nele Van Obbergen: “We hebben momenteel ook een beeldend en een danstherapeut in ons team en voor hen vormt dit ook een mogelijkheid om creatief therapeutisch aan de slag te gaan, voorbij het woord. Taal is niet voor alle jongeren de beste manier om expressie te geven aan wat ze voelen en ervaren. Natuur, beeld, dans, muziek en andere media zijn dan alternatieve manieren om vorm te geven aan dat waar zij mee zitten.”
Voor het ontwerp en de vormgeving van de tuin zou de vzw beroep doen op Tuin+, een organisatie die met ervaring in het ontwerpen van stadstuinen en met een focus op biodiversiteit en natuurgebaseerde oplossingen. Er zouden geen breukwerken gebeuren, de tuin wordt vooral verfraaid en opgefrist. De vzw is ook op zoek naar sponsors om dit project mogelijk te maken. TEJO Mechelen steunen kan via https://tejo.be/vind-een-tejo-huis/steun-tejo-mechelen/.