Zomerschool Mechelen

Talent krijgt zomerkans groeit: 308 leerlingen ontdekken hun talenten

Van 8 tot 19 augustus stond Mechelen in het teken van talent. 308 Leerlingen uit de lagere en secundaire school stoomden zich spelenderwijs klaar voor 1 september tijdens een zoektocht naar hun talent. Op 12 verschillende locaties in Mechelen stonden zo’n 70 vrijwilligers en medewerkers klaar om hen op die zoektocht te begeleiden. Nieuw dit jaar is de organisatie van een zomerinitiatief voor Oekraïense kinderen en jongeren in het nooddorp aan de Nekker.

Deze derde editie van het zomerinitiatief is sterk gegroeid. Vorig jaar telden we 260 leerlingen en 56 vrijwilligers. Dit jaar zijn dat 308 leerlingen en 70 vrijwilligers en medewerkers van J@M. Deze groei bewijst het overdonderende succes van de formule waarin gewerkt wordt rond talent.

Schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu, burgemeester Alexander Vandersmissen en J@M voorzitter Dirk Letens bezochten vandaag Talent krijgt zomerkans op de laatste dag, waar de kinderen uitbundig samenspeelden. Ze feliciteerden de kinderen voor het afronden van het zomerinitiatief en wensten hen een fijn schooljaar.
“Het succes van Talent krijgt zomerkans is te danken aan de leuke setting en invulling die de enthousiaste vrijwilligers en medewerkers voorzien. Jongeren zitten hier niet achter schoolbanken, maar voeren theater, worden circusartiest, kunstenaar en zoveel meer. Ze werken samen naar een slotmoment toe. Spelenderwijs leren ze verschillende nieuwe vaardigheden en worden ze tegelijkertijd gestimuleerd om hun Nederlands te oefenen. Op die manier zijn ze helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar”, zegt schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu.

Om zo veel mogelijk kinderen te bereiken en de drempel voor deelname zo laag mogelijk te houden, organiseert de stad een bus voor kinderen waarvan de ouders minder mobiel zijn. Bovendien is Talent krijgt zomerkans volledig gratis. Materiaal en een snack worden voorzien. De kinderen krijgen allemaal twee topweken en een gevulde pennenzak cadeau. Om deze kwetsbare doelgroep te bereiken, werd ook groots ingezet op communicatie via diverse kanalen en met tolken ter ondersteuning voor ouders. “Met deze zomerscholen willen we kinderen uit een kwetsbare omgeving in een aangenaam en veilig kader laten leren en laten genieten door een combinatie van lessen, sport, spel en cultuur. Zo kunnen kinderen een mogelijk opgelopen achterstand voor een groot stuk weer inhalen en komen zij gelijk aan de meet”, aldus burgemeester Alexander Vandersmissen.

“Tijdens Talent krijgt zomerkans amuseren een hele bende jongeren zich kostelijk. Daarnaast maken ze zich spelenderwijs klaar voor het nieuwe schooljaar. Deze combinatie zorgt voor zelfzekere kids die zonder terughoudendheid achter de schoolbanken gaan zitten op 1 september. Het zomerinitiatief groeit aanzienlijk, en dat is goed te begrijpen”, zegt schepen van jeugd Abdrahman Labsir.

Samenwerking J@M
Vanaf dit jaar kan Talent krijgt zomerkans rekenen op ondersteuning van J@M. De jeugdwerkorganisatie met voorzitter Dirk Letens brengt gespecialiseerde expertise en is een waardevolle aanvulling voor het zomerinitiatief.

Net zoals de vorige edities worden er straffe teams samengesteld van vrijwillige talentcoaches, leerkrachten en jeugdmonitoren. Zij krijgen een talentopleiding om de jongeren beter te kunnen begeleiden naar het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. Zo heeft elke klas een team van drie begeleiders: één talentcoach, één leerkracht en één monitor. Dit jaar worden de teams bijgestaan door jeugdwerkers van J@M. Ook zij volgen de opleiding en ondersteunen de algemene organisatie van Talent krijgt zomerkans.

Locaties
Verschillende partners bieden gratis locaties voor de klassen aan: Technopolis, Papenhof, de Academie, RADAR, Jeugdwerking Vennekant, Den Hangar en het Douanegebouw. Dankzij deze partners beleven de jongeren Talent krijgt zomerkans in een inspirerende omgeving.

Zomerschool Nooddorp
Schepen Rabau Nkandu gaat verder: “Omdat er een grote toestroom is van Oekraïense kinderen, kozen we om voor de kinderen en jongeren van Het Rode Kruis nooddorp Nekker parallel een zomerschool te organiseren.” Oekraïense jongeren van 6 tot 18 jaar oud krijgen een laagdrempelig programma gericht op taalstimulerende activiteiten. Ze maken onder andere een theater onder begeleiding van Atmetis Taaltheater. Dit theaterstuk vertrekt vanuit de ervaringen, gevoelens en verhalen van de jongeren zelf.
“De Nederlandse taal wordt in het gehele programma spelenderwijs aangeboden waardoor de jongeren op ongedwongen manier Nederlands leren om op 1 september zelfzeker achter een Vlaamse schoolbank te zitten”, sluit de schepen af.

Het programma en aanbod werd samengesteld door Atmetis taaltheater, Arktos, agentschap integratie en inburgering en tumult vzw, alles in zeer

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail