elisabet-okmen-voorzitter-svk-zoekt-projectontwikkelaar

SVK Mechelen zoekt projectontwikkelaars voor sociale woningen

Er beweegt heel wat in de sociale huisvesting in Mechelen. SVK Mechelen en Woonpunt kondigden reeds aan te zullen fusioneren. Begin 2020 werd met vastgoedinvesteerder Inclusio een overeenkomst gesloten voor 139 extra sociale woningen. Nu verkent SVK Mechelen opnieuw een nieuw initiatief door in te tekenen op de nieuwe Vlaamse SVK Pro-procedure. Ze hoopt dat projectontwikkelaars massaal hetzelfde doen en wil hen overtuigen met een campagne.
Het SVK Pro-decreet werd eind 2018 goedgekeurd en laat sociale verhuurkantoren (SVK’s) toe om in zee te gaan met private projectontwikkelaars. Projectontwikkelaars bouwen woningen die ze voor 18 jaar verhuren aan een SVK, die deze op haar beurt doorverhuurt als sociale woning aan haar huurders. De ontwikkelaar geniet ook van een btw-verlaging van 21% naar 12%. Geïnteresseerde ontwikkelaars hebben tot 1 februari de tijd om zich kandidaat te stellen via de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Pas later zullen zij concrete projectvoorstellen moeten indienen en volgt er een onderhandelingsfase met de SVK’s waarmee zij willen samenwerken.
Voorzitter van SVK Mechelen Elisabet Okmen heeft hoge verwachtingen van de nieuwe procedure: “De uitdaging van de lange wachtlijst binnen sociaal wonen is te groot om enkel naar de huidige recepten te blijven kijken. In de SVK Pro-procedure worden private ontwikkelaars fiscaal en financieel gestimuleerd om een maatschappelijk engagement op te nemen. We geloven heel sterk in dit nieuwe model en hopen natuurlijk dat private ontwikkelaars zelf de voordelen ervan inzien.” SVK Mechelen lanceert een e-mailcampagne naar projectontwikkelaars om hen te overtuigen van de voordelen van SVK Pro en een mogelijke samenwerking in de kijker te zetten.
Voorzitter van Woonpunt Arthur Orlians vult aan: “Woonpunt Mechelen en het SVK hebben hetzelfde doel, maar een andere werkwijze. Woonpunt bouwt zelf woningen om te verhuren. Het SVK huurt woningen van private eigenaars om te verhuren als sociale woning. We gaan de handen in elkaar slaan met de privésector om onze sociale doelstellingen te behalen. Dat is een ideale mix en een win-winsituatie.”
Voor meer info kunnen projectontwikkelaars terecht op de vernieuwde gezamenlijke website van SVK Mechelen en Woonpunt: www.woonpuntmechelen.be/SVK-Mechelen. Contact opnemen met SVK Mechelen kan via info@svkmechelen.be.

Deel dit artikel

Share on facebook
delen
Share on twitter
delen
Share on linkedin
delen
Share on email
E-mail