Studio 100 kandidaat om congres- en evenementencentrum te bouwen op Nekkerhal-site

Eind vorig jaar maakte Vlaams minister Zuhal Demir 10 miljoen euro vrij voor een congres- en evenementencentrum op de Nekkerhal-site. Studio 100 is kandidaat om dit te realiseren en daarbij mogelijks het theater in Puurs naar Mechelen te verhuizen, maar Stad Mechelen wil eerst een gedragen en uitgewerkte toekomstvisie voor de hele site. De stad start nu gesprekken met de buurt en de Mechelse cultuursector.

In de gemeenteraad van april werd beslist om de Nekkerhal enkel te verkopen met bijkomende voorwaarden. Studio 100 heeft zich als enige kandidaat gesteld met een ontvankelijk dossier. Stad Mechelen wil een congres- en evenementencentrum realiseren, maar wil ook een gedragen en uitgewerkte toekomstvisie voor de hele site. Komende maandag ligt het beschrijvend document voor de verdere procedure voor ter goedkeuring aan de gemeenteraad.

Schepen van Gebouwen Arthur Orlians: “We hebben in de verkoopsvoorwaarden ingeschreven om een masterplan uit te werken in samenwerking met de stad en de Mechelaars. Zo willen we op voorhand weten of de potentiële koper de Nekkerhal wil laten staan of afbreken, we gaan de Nekkerhal niet zomaar verkopen om pas nadien te horen wat de concrete plannen zijn. Deze kandidatuur is slechts start van een heel traject dat we samen gaan doorlopen met de buurt, de Mechelaars en de cultuursector. Nadien beslissen we of het wenselijk is en het project gerealiseerd kan worden.”

Anja Van Mensel, CEO Studio 100 Benelux: “We hebben ons met Studio 100 kandidaat gesteld om mee aan de toekomst van de Nekkerhal-site te bouwen. We zijn ervan overtuigd dat we met onze ervaring en knowhow een meerwaarde kunnen bieden voor dit project, samen met de buurt en alle andere betrokken partijen. Ook voor de toekomst van het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs onderzoeken we momenteel verschillende pistes, een verhuis naar een andere locatie is daarbij niet uitgesloten.”

Bevraging cultuursector

Wat wel vaststaat is dat Mechelen een innovatieve, multifunctionele en toekomstgerichte hub ambieert voor congressen en evenementen. Het wordt een ecologisch verantwoorde plek met ruimte voor congressen, cultuur en bijzondere spektakels. Naast een foyer, ontvangstruimtes, kantoren en vertoefplekken met horeca, moet het ruimte bieden voor 2.500 mensen in een polyvalente opstelling, inclusief een auditorium en podiumzaal tot 1200 personen en verschillende meeting- en breakoutrooms. “De Mechelaars en de cultuursector zijn al geruime tijd vragende partij voor een plek in de stad waar naast grotere theaterproducties ook grotere muziekvoorstellingen kunnen plaatsvinden, van klassieke tot moderne muziek. En voor het toerisme is het ook belangrijk dat we grote congressen naar Mechelen kunnen halen. Om een goed overzicht te maken van de noden van de cultuur- en toeristische sector, zowel leisure als MICE, zullen we daarom een bevraging organiseren. Deze bevraging zal dit najaar nog opstarten. De komst van dit centrum op de Nekker kan opportuniteiten bieden voor cultuur en toerisme in onze stad, maar we willen eerst een gedragen masterplan” zegt schepen voor Cultuur en Toerisme Björn Siffer (Open VLD-Groen-M+).

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail