Open-vld-mechelen-sint-romboutskathedraal

Strijd tegen fietsdiefstallen loont

De eerste helft van dit jaar heeft de lokale politie in Mechelen 227 PV’s voor fietsdiefstal opgemaakt. 23 verschillende daders konden op heterdaad betrapt worden. “Belangrijke successen. De strijd tegen fietsdiefstal maakt deel uit van onze demarrage om fietsstad van Vlaanderen te worden”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

179 straten in de fietszone, 45 km extra fietspad op komst, nominatie fietsstad 2020 op zak… Mechelen en de fiets zitten comfortabel in een bubbel. Zoveel is zeker.  De grootste uitdaging is nu om ook het aantal fietsdiefstallen verder omlaag te krijgen, want fietsen veilig stallen is het sluitstuk van een integraal fietsbeleid.

Dat begint aardig te lukken. De voorbije vijf jaar daalde het aantal fietsdiefstallen in Mechelen al met 18%. De daling zette zich ook voort in de eerste helft van dit jaar. Deze gunstige evolutie is het resultaat van een gericht en geïntegreerd actieplan tegen fietsdiefstal. Alexander Vandersmissen: “Van januari tot juni 2020 noteerden we gemiddeld nog 8,7 aangiftes per week, tegenover gemiddeld 9,9 in 2019, terwijl vorig jaar al het beste resultaat sinds de start van de metingen was.”

Lokfietsen

Dat op zich is dus een nieuw record, maar de politie kan ook steeds vaker verdachten verbaliseren. “Zij zet daarvoor ook 3 lokfietsen uitgerust met een gps-tracer in. Als de fiets in beweging komt, wordt de politie verwittigd en worden de interventieploegen aangestuurd. Dankzij de inzet van patrouilles, camerabeelden en getuigen kon de politie het voorbije semester 23 verdachten op heterdaad betrappen, waarvan twee voor meerdere feiten”, zegt Vandersmissen. Na een heterdaadbetrapping volgt er ook steeds een huiszoeking. Soms komen daarbij nog andere fietsdiefstallen aan het licht. Ook bij de controles door de Mechelse gemeenschapswachten  op weesfietsen worden soms gestolen fietsen aangetroffen en teruggegeven aan de eigenaar.

De risicoplekken blijven de beide stationsomgevingen. Fietsdiefstal is in zekere zin ook een zomerfenomeen. “Ik raad mensen bij het begin van de zomer daarom aan om hun fiets altijd slotvast te maken en te investeren in een degelijk slot, zeker wie met een elektrische fiets rijdt. In de strijd tegen de fietsdieven kunnen we allemaal een tandje bijsteken en opklimmen tot de fijnste fietsstad van het land”, aldus nog de burgemeester.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail