Sterilisatiecampagne wordt jaarlijks onderdeel Mechels dierenbeleid

De jaarlijkse sterilisatiecampagne van de Stad Mechelen, voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben om hun katten te laten steriliseren of castreren, wordt na goedkeuring op de gemeenteraad van 29 maart een vast onderdeel van het Mechels dierenwelzijnsbeleid. Een jaarlijkse hernieuwing is dan niet meer nodig waardoor de campagne blijft doorlopen tot 2024.  

“Sinds 2016 slaan we met vzw Dierenbescherming Mechelen elk jaar de handen in elkaar om deze sterilisatiecampagne opnieuw op te starten en zo de hoge sterilisatiekost voor bepaalde gezinnen tot een minimumbedrag te beperken. Tegelijkertijd is het ook een herinnering aan alle andere gezinnen om de verplichte sterilisatie en castratie op orde te stellen.” De tarieven, werkwijze en communicatiemiddelen blijven hetzelfde en dit vanaf einde maart doorlopend tot einde bestuursjaar 2024. “Dit is vooral een belangrijke administratieve vereenvoudiging en biedt de gebruikers ook zekerheid op lange termijn.”, aldus schepen van Dierenwelzijn Vicky Vanmarcke.

Het steriliseren van huiskatten is verplicht. Katten moeten vóór de leeftijd van 5 maanden gesteriliseerd of gecastreerd worden. Met deze regelgeving wil Vlaanderen op termijn de zwerfkattenpopulatie op een diervriendelijke manier verminderen. Nog steeds worden te weinig huiskatten gesteriliseerd of gecastreerd, met ongewenste kittens als gevolg. Velen daarvan worden zwerfkatten of komen in het dierenasiel terecht.

“De kosten voor sterilisatie kunnen voor sommige huishoudens wel hoog oplopen en schrikt daarom af. Gezinnen die het financieel niet breed hebben, kunnen via deze campagne aan een lager tarief de ingreep laten uitvoeren bij alle deelnemende dierenartsen. Wie een UiTPAS bezit met kansentarief kan daarvan nu de komende drie jaar gebruik maken.”, vertelt schepen Vanmarcke.

Geen pieken of dalen

De cijfers van Dierenbescherming Mechelen tonen aan dat er jaarlijks tussen de 40 en 50 sterilisaties en castraties gebeuren met de UiTPAS. Wanneer we gaan kijken naar de aantallen per maand, zien we niet onmiddellijk een trend. Er tekent zich geen piek af. Dat bevestigt ons nogmaals dat een sterilisatie campagne best gedurende een heel jaar loopt.

“Daarom graag een warme oproep aan alle katteneigenaars om hun katers/kattinnen te laten steriliseren/castreren en ons zo te helpen om het aantal zwerfkatten drastisch te verlagen.”, besluit schepen van Dierenwelzijn Vicky Vanmarcke.

 

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail