Voor Mechelen

Stadslijst wordt Voor Mechelen

De leden van Open VLD en Groen hebben beslist om voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 opnieuw samen te werken met ook onafhankelijke Mechelaars. Deze keer gebeurt dat zonder de partijnamen. De stadslijst van liberalen, groenen en onafhankelijken wordt Voor Mechelen. “Wat ons bindt, is de liefde voor Mechelen, onze thuis”, aldus de initiatiefnemers.

Sinds 2001 besturen Open VLD en Groen samen de stad Mechelen, sinds 2006 gebeurt dat vanuit een stadslijst. Beide partijen bundelen nu voor de vierde keer de krachten. Ze doen dat voortaan onder één vlag. Voor Mechelen wil een ontmoetingsplaats zijn voor alle geëngageerde Mechelaars.

“De metamorfose van onze stad is het resultaat van samenwerking. Op dat elan willen we verder gaan. Want het werk is niet af. Sterker nog, onze stad wordt met nieuwe uitdagingen geconfronteerd. Daarom willen we nog meer gaan samenwerken: met elkaar én met de Mechelaars”, aldus de initiatiefnemers.

De partijen verdwijnen naar de achtergrond om de stad nog centraler te plaatsen. “Een stad beter maken is altijd teamwork. Mensen die zich niet identificeren met de nationale partijpolitiek, willen we in Mechelen een plek bieden om zich toch politiek te engageren. We zoeken de samenwerking op met nieuwe stemmen en andere perspectieven. We maken van liberalen geen groenen en van groenen geen liberalen. We redeneren niet in tegenstellingen of hokjes, maar koesteren net de complementariteit en de diversiteit”, klinkt het.

Burgemeester Bart Somers zal de lijst aanvoeren: “Ik kies voluit voor Mechelen. Maar dat doe ik niet alleen. Dat doen we met zijn allen. Er ligt nog heel wat werk op de plank voor het stadsbestuur de komende maanden. Dit is dus niet de start van onze kiescampagne. Maar vandaag is wel de geboorte van Voor Mechelen, een project dat de klassieke partijpolitiek wil overstijgen en Mechelaars wil verenigen.”

Kristof Calvo, fractievoorzitter en titelvoerend eerste schepen, is voorgedragen als lijstduwer: “Mechelen komt voor ons allemaal op de eerste plaats. Zowel inzake ideeën als mensen willen we het beste van Mechelen samenbrengen. Dat zullen we doen door ons huidig beleid en haar voortrekkers op te tellen met nieuwe mensen, plannen en inzichten. Daar wil ik héél graag mijn schouders onder zetten.”

De initiatiefnemende partijen benadrukken dat het om een belangrijke stap gaat: “Het is een bewuste keuze om onze samenwerking te verdiepen. Deze tijd heeft nood aan politici die samenwerken. We doen dat niet enkel tijdens de kiescampagne, maar per direct en ook na de verkiezingen. Onze samenwerking is niet vandaag ontstaan en zal ook morgen niet zomaar ophouden. Door dat als uitgangspunt te nemen, gaat onze energie naar wat echt belangrijk is: onze stad en haar inwoners.”

Voor Mechelen kiest voor openheid en samenwerking. Op de lijst zullen minstens 10 onafhankelijke, nieuwe kandidaten staan, ook op prominente plaatsen. De beweging van nu al 600 Manemakers zal worden uitgebouwd tot dé Mechelse plek van nieuwsgierigheid en engagement, waar iedereen kan meewerken- en denken. Ook de jongeren zullen volop de krachten bundelen met Generatie2800.

“Voor Mechelen is een uitgestoken naar hand naar alle Mechelaars die mee willen schrijven en bouwen aan de toekomst van onze stad”, klinkt het. De stadspartij plant de komende tijd allerlei initiatieven om Mechelaars te betrekken en te bevragen. De prioriteiten en het programma van Voor Mechelen zullen van onderuit worden opgebouwd.

Tussen nu en midden februari zullen er alvast minstens 100 huiskamergesprekken worden georganiseerd. Zo wordt er toegewerkt naar een Staat van de Stad, een uniek en groots participatiemoment met zoveel mogelijk Mechelaars. Al wie wil meewerken aan Voor Mechelen, kan zich nu al aanmelden als Manemaker op voormechelen.be.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail