Stad verlengt samenwerking met Pannenkoekenhuis t’ASS in Tivoli

“Het Huizeke” in het Tivolipark werd in 2018 omgetoverd tot het gezellige eetcafé t’Ass. De naam is niet toevallig gekozen, want de bediening gebeurt er vooral door jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS). Op basis van een positieve evaluatie beslist de Stad Mechelen om de gratis concessie aan vzw Jec De Krone met 5 jaar te verlengen.

Eetcafé t’Ass ligt aan de speeltuin in het Tivolipark. Zeker bij goed weer in zit het terras afgeladen vol. Het Pannenkoekenhuisje is goed bekend en trekt veel volk.

Schepen van Gebouwen en Financiën Arthur Orlians: “Het t’Ass heeft een positieve impact op het Tivolipark. Ouders kunnen er genieten van een drankje en een hapje terwijl hun kinderen in de speeltuin spelen, vandalisme en hangjongeren werden teruggedrongen, er worden activiteiten met de buurt georganiseerd en tegelijkertijd krijgen jongeren met een autismespectrumstoornis er de kans om een eerste werkervaring op te doen. Zelfs jongeren met een werkstraf kunnen er dankzij het Justitiehuis Mechelen terecht om hun taakstraf ter plaatse uit te voeren. Vzw De Krone werkt samen met scholen en jeugdinstellingen om de zelfredzaamheid van jongeren te verhogen. Uit een evaluatie blijkt dat 70% van deze jongeren doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt of naar een hogere opleiding. Dat is sociale mobiliteit in de praktijk.”

De Stad Mechelen ondersteunde het project de laatste jaren onder meer door het gebouw met een gratis concessie ter beschikking te stellen. Op basis van de positieve evaluatie , de grote meerwaarde voor het park, de jongeren die er werken en de bezoekers, verlengt de stad de concessie met 5 jaar.

Extra toiletten

Het verlengen van de concessie kadert in een bredere ambitie van het stadsbestuur om het Tivolipark op te waarderen. De laatste jaren is het Tivolipark alleen maar mooier en interessanter geworden. Met de heraanleg van de wijk Otterbeek, het nieuwe ziekenhuis en woonzorgcentrum, de nieuwe ingang via de Eikestraat met bijhorende groene parking, de nieuwe hondenweide en het stiltebos aan de kant van de Tivolilaan, is het park ook nog sterker verweven met de omliggende wijken.

Schepen van natuur- en groenbeheer Patrick Princen: “Dit zorgt ervoor dat ook het aantal bezoekers blijft toenemen. Dankzij de aanwezigheid van t’ASS blijven mensen ook langer: een kleine honger of grotere dorst van spelende kinderen is dan snel opgelost. Om die reden plaatsen we binnenkort ook een dubbele toiletcontainer naast het huisje. Aan het Neerhof zijn voldoende toiletten aanwezig, maar die zijn niet altijd open tijdens de openingsuren van t’ASS. Bovendien is de afstand voor kindjes die dringend naar het toilet moeten al vrij groot. Op termijn is een structurele uitbreiding van de toiletten nog altijd een optie, maar deze toiletcontainers zijn een goede en hygiënische optie in tussentijd. Deze toiletten laten we ook beschilderen met enkele mooie kunstwerkjes in het thema van het park, maar dat is nog een verrassing.”

De aankoopprijs van de toiletcontainer bedraagt 5600 euro.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail