Stad richt vizier op wedkantoren

Het wedkantoor aan de Nekkerspoelstraat is gesloten. Een gevolg van de nieuwe nabijheidsregels voor wedkantoren die de stad eerder deze zomer heeft vastgelegd op basis van een wetswijziging. Het stadsbestuur wil de exploitatie ervan ontmoedigen. “In het algemeen belang. Omdat het aanzet tot gokken, maar ook omdat het andere imagoverlagende activiteit aanzuigt”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen. De kans dat er nog wedkantoren zullen sluiten, is groot.

Juist omwille van de risico’s die met gokken gepaard gaan, is de zaakvoering van wedkantoren strak gereglementeerd. “Sinds mei vorig jaar moet elk wedkantoor een convenant afsluiten met de gemeente waarin het gevestigd is. De Mechelse modelconvenant bepaalt bovendien enkele afstandsregels waarin de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, nader bepaald worden”, verduidelijkt schepen van economie Greet Geypen.

Het wedkantoor op de Nekkerspoelstraat 44 ligt op 120 meter wandelafstand van Busleyden Atheneum campus Nekkerspoel, centrum voor deeltijds onderwijs. Dit is een middelbare school in de zeer nabije omgeving van het wedkantoor. Jongeren volgen er een opleiding en werken daarnaast om werkervaring op te doen. Heel wat van de leerlingen op deze school zijn reeds meerderjarig en kunnen dus toegelaten worden tot het wedkantoor. De scholieren moeten ook via het wedkantoor naar de binnenstad gaan. Het kantoor ligt dan ook nog eens op een boogscheut van station Nekkerspoel. En zo komt het dat het wedkantoor de vereiste convenant met de stad niet kan afsluiten. Op 29 augustus is het schepencollege overgegaan tot formele weigering van de convenant. Als gevolg daarvan heeft de zaakvoerder dit weekend zelf de deuren van het wedkantoor gesloten.

“Het is onze maatschappelijke taak om burgers zo goed mogelijk te beschermen tegen de nadelen van de aanwezigheid van kansspelinrichtingen in onze stad. Zeker voor de meest kwetsbaren in de maatschappij. Zo motiveren wij onze weigering. We willen de kat niet bij de melk zetten”, zegt Vandersmissen.

Ook op de website van de kansspelcommissie staat het betcenter aan de Nekkerspoelstraat niet langer in het lijstje van vergunde wedkantoren voor Mechelen. In Mechelen zijn er nu nog vier wedkantoren open. Hun aanvraag tot het bekomen van de vereiste convenant moet nog beoordeeld worden. “Mogelijk zullen we in de nabije toekomst dus nog wedkantoren sluiten”, aldus nog de burgemeester.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail