Stad organiseert ‘Toeren bij boeren’ voor Mechelse Horeca

In samenwerking met Horeca Mechelen organiseert de stad het evenement ‘Toeren bij boeren’, om horecaondernemers in contact te brengen met Mechelse boeren. De horecaondernemers vertrokken deze ochtend met de fiets vanop de Grote Markt naar het Mechelse platteland om dan met de tractor te toeren op het Hombeeks plateau. Bedoeling is om een structurele samenwerking op te zetten tussen Mechelse boeren en Mechelse horeca. Met een nieuw label kan een horecazaak aan de klant aangeven dat hij werkt met lokale producten.

Tijdens de Week van de Korte Keten van 13 tot 21 mei 2023 zet de stad de Mechelse landbouwproducten en de Mechelse boeren in de spotlights. De fietskaarten van ‘Mechels Natuurlijk’ kregen een update en zijn in de loop van deze week te downloaden op de website.

Ook in het Huis van de Mechelaar, bij UiT in Mechelen en natuurlijk bij de deelnemende plattelandsondernemers zal de gratis fietskaart binnenkort verkrijgbaar zijn. Met deze fietskaart promoot de stad de lokale producten en de korte keten.

Maar de stad ging dit jaar nog een stap verder. In samenwerking met Horeca Mechelen wil de Dijlestad de samenwerking tussen de Mechelse Horeca en de Mechelse boeren stimuleren en faciliteren.

Schepen van Landbouw Arthur Orlians: “Veel politici praten over korte keten, maar in Mechelen proberen we het effectief te realiseren. Vorige maand openden we een nieuwe lokale boerenmarkt in Leest, waar de Mechelaar rechtstreeks zijn groenten, fruit en andere bioproducten rechtstreeks kan kopen bij de boer. Vandaag gingen we met Horeca Mechelen langs bij verschillende boeren om te proeven en contacten te leggen voor een structurele samenwerking. We stimuleren dit met een nieuw horecalabel waarmee de horeca-uitbater kan aangeven aan de klanten dat hij werkt met lokale boerenproducten. Het label kan bij de ingang worden tentoongesteld of verwerkt in de menukaart naast elk lokaal gerecht. Horeca-uitbaters zijn terecht trots als ze werken met lokale streekproducten en de Mechelaar waardeert dit. Bij deze dus ook nog eens een warme oproep aan de Mechelaar: koop en eet lokaal!”

Met fiets & tractor

Deze ochtend vertrokken 15 horecaondernemers vanop de Grote Markt om per fiets en tractor het Mechelse platteland te ontdekken. Op vijf lokale landbouwbedrijven waar verschillende boeren aanwezig zijn werd er halt gehouden en proevers of rondleidingen voorzien. In totaal nemen acht landbouwbedrijven deel: De deelnemende bedrijven omvatten vijf tuinbouwbedrijven, een melkveehouderij en twee vleesveehouderijen.

“Dit is een ideaal moment om beide partijen kennis te laten maken met elkaar. We hopen met dit initiatief niet alleen de lokale landbouw te ondersteunen, maar ook de bewustwording rond de korte keten te vergroten. Het gebruik van lokale producten biedt de horeca de mogelijkheid om klanten te voorzien van verse en gezonde gerechten en tegelijkertijd om de lokale producenten te steunen. Met het label kunnen de horecaondernemers dit aantonen en in de verf zetten. Een goede samenwerking tussen horecaondernemers en de boeren is een win-win voor iedereen. Ik ben ervan overtuigd dat deze trend in de toekomst alleen maar zal toenemen, aldus Greet Geypen, schepen van Economie.

Christian Michiels is tevreden over dit nieuw initiatief: “Ik ben tevreden dat meer en meer restauranthouders interesse tonen in het gebruik van lokale producten. Door het gebruik van lokale producten kunnen we niet alleen smaakvolle gerechten aanbieden, maar kunnen we een uniek verhaal vertellen aan de klant. Waar hun eten vandaan komt, wie het geproduceerd heeft en welke zorg er is ingestoken. We kunnen onze klanten de authentieke smaken en ingrediënten van onze streek laten proeven en zo onze culinaire identiteit versterken. Als horecaondernemer ben ik trots op mijn stad en wil ik graag laten zien wat onze regio te bieden heeft”, besluit de voorzitter van Horeca Mechelen.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail