Stad Mechelen Informeert Jongeren Over Europese Verkiezingen Met Campagne

Het stadsbestuur wil Mechelse ‘eerste stemmers’ informeren over het belang en nut van hun stem voor de Europese verkiezingen. De stad doet dit door hen een informatiebrief te sturen en een communicatiecampagne op te zetten. “We willen dat iedere jonge Mechelaar weet waarom zijn stem voor de Europese verkiezingen belangrijk is.”

Dit jaar kunnen jongeren vanaf 16 voor het eerst hun stem uitbrengen voor de Europese verkiezingen van 9 juni,” zegt schepen van burgerzaken Alexander Vandersmissen. “Tot voor kort gold er een stemrecht voor 16- en 17-jarigen, maar het Grondwettelijk Hof zette dit recent om in een stemplicht. Vanuit de stad vinden we het erg belangrijk dat jongeren zich van het belang van hun stem bewust zijn. Bij jongeren leeft misschien soms het gevoel dat al of niet gaan stemmen weinig uitmaakt of dat Europese politiek een ver-van-mijn-bed-show is. Onze informatiecampagne wil hen aantonen dat hun stem wel degelijk een verschil uitmaakt en de grote impact van Europa op hun dagelijks leven illustreren.”

Alle 16- en 17-jarigen in Mechelen ontvangen eerstdaags een informatiebrief. In Mechelen gaat het om 1821 jongeren die hun stem zullen uitbrengen. De stad zal naast de bijna 2000 flyers die bij de brieven zaten ook nog 1000 extra flyers verspreiden en 400 posters ophangen op locaties waar veel jongeren komen. Er komt ook een sociale mediacampagne waarin de stad via haar eigen communicatiekanalen en sociale media jongeren wil informeren en sensibiliseren via bijvoorbeeld videocontent. Daarin krijgen jongeren praktische informatie mee over de verkiezingen en komen ze onder meer te weten hoe en waar ze zich inhoudelijk kunnen informeren, bijvoorbeeld over op wie ze kunnen stemmen of over de partijprogramma’s. Voor het opstellen van de brief baseerde Mechelen zich op vormgeving en studies uit het buitenland maar ook op haar eigen expertise.

Sinds vorige week staat ook mechelen.be/verkiezingen live. Doordat er verschillende verkiezingen plaatsvinden dit jaar, en er verschillende regels gelden voor verschillende doelgroepen, is het voor de kiezer niet altijd gemakkelijk om de weg te vinden in de wirwar aan informatie op het internet.
Op mechelen.be/verkiezingen krijgt de kiezer een heldere synthese zodat iedereen vlot zijn weg kan vinden naar de juiste info en formulieren voor bijvoorbeeld volmachten.

Met stadsfestival Construct Europe zet Mechelen daarnaast al een jaar lang in op Europa-educatie op scholen. Sinds de lente van 2023 is daarin een netwerk van EU-leerkrachten actief. Intussen meldden 25 leerkrachten zich, die elk op hun manier aan de slag gingen met Europa in de klas.

“Europa en de Europese samenwerking en wetgeving spelen nu al een heel belangrijke rol in ons leven. Het is belangrijk dat onze jongeren deze rol kennen. Wij willen in Mechelen absoluut inzetten op goed geïnformeerde en bewuste jonge kiezers.  Europa is het beleidsniveau van de toekomst en dus is het belangrijk dat ook jongeren zich uitspreken”, aldus  Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest, organisator van Construct Europe.

Daarnaast verstuurde de stad vorige week al een informatiebrief naar alle EU-burgers boven de 16 die in Mechelen wonen. Zij kunnen op 9 juni hun stem uitbrengen voor de verkiezing van het Europees Parlement als ze aan enkele voorwaarden voldoen en zich voor 31 maart laten registreren. Voor hen geldt geen stemplicht, maar ze hebben wel de mogelijkheid hun stem uit te brengen.

“Door onze ligging zijn wij een relatief internationale stad,” zegt schepen Vandersmissen. “Er wonen 3.833 potentiële EU-kiezers in Mechelen. Om hen te motiveren om zich te registreren en hun stem voor de Europese verkiezingen uit te brengen, versturen wij vanuit de stad een informatiebrief in het Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans. In de brief verwijzen we ook naar de website van de verkiezingen, waar de informatie in 22 talen te vinden is.” Op enkele dagen tijd leverde dit al enkele tientallen extra registraties op.

Meer informatie is te vinden op www.mechelen.be/verkiezingen en https://construct-europe.be/nieuws/tools-verkiezingen-europa/

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail