Stad Mechelen eert iconische verslaggever met pleinnaam

Tijdens het college van 14 juni werden er drie nieuwe straatnamen vastgesteld. Er is zoals steeds gekozen voor figuren die voor de stad Mechelen van betekenis zijn geweest. De meest opvallende naam is die van de beroemde sportverslaggever Rik De Saedeleer.

Door Keerdok Mechelen VVZRL werd een aanvraag ingediend voor het bouwen en exploiteren van een parkeergebouw met handelsruimte en kantoren, alsook de aanleg van wegenis en groen in de site Keerdok. Dit project omvat de aanleg van een nieuwe straat en plein waaraan namen dienen toegekend te worden. Het college heeft beslist om de nieuwe straat de Antonia Wolversstraat te noemen. Het nieuwe plein krijgt de naam Rik De Saedeleerplein.

Rik De Saedeleer was de meest bekende oud-speler van Racing Mechelen. Van 1939 tot 1954 speelde hij voor de eerste ploeg 288 wedstrijden in eerste en tweede klasse en scoorde 158 doelpunten. In 2004 werd hij unaniem verkozen tot verdienstelijkste speler van Racing Mechelen ooit.

“Deze man was een fantastische speler voor topclub Racing Mechelen destijds. Maar hij was zoveel meer dan een Racinger… Hij werd de meest bekende sportjournalist van de Vlaamse openbare omroep, toen BRT. Het was een journalistiek icoon die op alle Europese en internationale voetbalwedstrijden altijd paraat stond en ook alle live verslaggevingen van de Rode Duivels deed”, vertelt de schepen van Eigendommen, Koen Anciaux. “Wanneer hij de verslaggeving deed schoten de kijkcijfers van de BRT de lucht in. De mate waarin hij gewaardeerd en gerespecteerd werd blijkt uit het feit dat zelfs meerdere voetbalcoaches hem raadpleegden voor advies”, voegt hij eraan toe.

Daar is em!
Diverse van zijn quotes “Daar is em! Daar is em!” en “Dag moeder!” zijn legendarisch. In 2008 kreeg hij voor zijn sportjournalistiek werk de Vlaamse Televisie Carrière Ster uitgereikt door de Vlaamse Televisie Academie.

“Ondertussen heb ik contact gehad met de familie en de bekende sportverslaggevers Carl Huybrechts en Mark Uytterhoeven. Ook oud-bondsvoorzitter, nu Racing Mechelen voorzitter Françios de Keersmaecker is op de hoogte gebracht. Zij zijn allemaal laaiend enthousiast over deze nieuwe pleinnaam”, vermeldt de schepen van Eigendommen.

Rik De Saedeleer is geboren in Mechelen 17-01-1924 en overleden in Knokke-Heist 03-03-2013.

Antonia Wolvers die een straatnaam krijgt op dezelfde site, was de laatste overlevende begijn die van het begijnhof buiten de stad kwam. Zij overleed op 7 september 1643.

Tevens heeft het college beslist om in een andere wijk, aan de nieuw aan te leggen wegenis op een terrein gelegen aan Mahatma Gandhistraat/Ivo Cornelisstraat (site Geerdegemveld) de straatnaam Jean De Boeckstraat toe te kennen. Hier komt een nieuwbouwproject met 77 woongelegenheden. Jean De Boeck leefde en woonde in een aan de Mahatma Gandhi wijk grenzende straat en overleed er begin 2015 op 78-jarige leeftijd.

De toegewezen namen door het college worden ter goedkeuring doorverwezen naar de gemeenteraad.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail