Stad maakt geld vrij voor laatste restauratie fase van Sint-Jozef Colomakerk

Acht jaar na de aanvang van de herinrichting van de Sint-Jozef Colomakerk maakt de stad Mechelen bekend dat de laatste restauratiefase van start gaat. De kerk stond de voorbije jaren al meerdere malen in de steigers. Tussen 2009 en 2011 werd de buitenrestauratie van de daken, de toren en de hoge delen van de gevels uitgevoerd. De lagere geveldelen waren in 2015 – 2017 aan de beurt. De werkzaamheden voor de interieurrestauratie zijn gepland voor de periode 2025-2026.

De Sint-Jozef Colomakerk heeft de afgelopen jaren meerdere restauratiefasen ondergaan, waarbij tussen 2009 en 2011 de buitenrestauratie van daken, toren en hoge gevels werd voltooid, gevolgd door de lagere geveldelen in de periode 2015-2017. Voor de laatste restauratiefase diende stad Mechelen eind 2013 een premiedossier in bij de Vlaamse Overheid. Vanwege de aanzienlijke wachttijden voor de premietoekenning en de voortdurende sluiting van de kerk, besloot het college van burgemeester en schepenen in 2016 om een deel van de interieurrestauratie vooraf te realiseren, parallel aan de herinrichtingswerken. Hierdoor werd een versnelde heropening van de kerk mogelijk. Op 1 oktober 2017 vond de feestelijke heringebruikname van de gerenoveerde kerk plaats.

In december 2021 ontving de stad Mechelen eindelijk goedkeuring van de Vlaamse Overheid voor de restauratiepremie, waardoor het dossier voor de resterende interieurrestauratiewerken kon worden voortgezet. Tijdens deze fase werd echter houtaantasting geconstateerd op de zolders boven het schip, waardoor deze herstelwerkzaamheden als prioritair werden beschouwd. Dankzij de recente aanpassing van het meerjarenplan en de toekenning van de premie van het Agentschap Onroerend Erfgoed komt er opnieuw budget vrij. Hierdoor kan de laatste fase van restauratie opnieuw worden opgestart, met geplande werkzaamheden in 2025-2026.

“De restauratiewerken aan de Sint-Jozef Colomakerk is een werk van lange adem, maar we zijn blij dat ze nu een laatste fase ingaan. De kerk heeft een rijke geschiedenis, maar zeker ook een mooie toekomst. Terwijl er tijdens de herinrichtingswerken al zorgvuldig aandacht werd besteed aan de kerkbevloering, staan we nu voor de uitdaging om de rest van de kerkruimte en de sacristie te herstellen. Bij de laatste begrotingsaanpassing voorzien we 800.000 euro voor deze restauratie, inclusief een premie van het Agentschap Onroerend Erfgoedheid ter waarde van circa 618.000 euro”, klinkt het bij Arthur Orlians, schepen van Monumenten.

De gedetailleerde inspectie van de gewelven in de kerkruimte omvat het reinigen, herstellen en aanvullen van de houten tongewelven en kroonlijsten in het schip. Daarnaast wordt de aanwezige polychrome sjabloonschildering met zorg geretoucheerd. De restauratie van het in baksteen gemetselde torengewelf omvat het verstevigen van enkele barsten in het metselwerk en het herstel van het voegwerk. De aannemer richt zich ook op de gepleisterde wanden van de kerk, waarbij reiniging en herstel van het onderliggende metselwerk prioriteit krijgen. Het schrijnwerk van de portalen wordt grondig nagekeken en zorgvuldig gerestaureerd, als een essentieel onderdeel van het behoud van dit historische heiligdom.

Herman Stevens, lid van de Kerkfabriek Emmaüs – verantwoordelijk voor de Sint-Jozef Colomakerk, kijkt reikhalzend uit naar de voltooiing van de restauratie: “De restauratiewerkzaamheden, reiniging en herinrichting van het interieur gaan hand in hand, waardoor er een sacrale ruimte ontstaat waarin de rijke geschiedenis en hedendaagse technieken samenkomen in een harmonieuze eenheid. We kijken vol verwachting uit naar de afronding van dit monumentale restauratieproject. De werken herstellen niet alleen de historische pracht van de kerk, maar herstellen tevens de culturele waarde die deze eerbiedwaardige plek voor onze gemeenschap belichaamt.”

De uitvoering van de werken is gepland in de periode 2025-2026.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail