Stad hernoemt Plaisancebrug: Herman de Coninckbrug

De Plaisancebrug bestaat uit twee basculebruggen naast elkaar over het Kanaal Leuven-Dijle. De brug waaraan nu reeds een gedicht hangt van Herman de Coninck krijgt de naam van de schrijver/dichter

De naam Plaisancebrug, die bestaat uit twee basculebruggen blijft behouden voor één brug (uitgaand verkeer vanuit centrum), de andere brug wordt Herman de Coninck-brug genoemd. Het idee om de brug te hernoemen kwam van Henk van Nieuwenhove (vzw Het Paradijs). Hij vroeg de stad Mechelen een hernoeming van de brug waar het gedicht op staat, naar Herman de Coninck-brug.

De 2-delige brug is eigendom van De Vlaamse Waterweg nv. Koen Anciaux, voorzitter van De Vlaamse Waterweg nv vertelt: “Er zijn intussen nog al wat beweegbare bruggen op Kanaal Leuven-Dijle met een dubbele naamgeving. Gezien hier één brug de benaming blijft behouden, is het geen probleem om de andere brug van naam te veranderen. Ook komt er een naambordje ter hoogte van de brug. Het naambordje wordt aangevuld met een QR-code die meer informatie geeft over de schrijver Herman de Coninck.”

“Herman de Coninck is één van Belgiës grootste dichters. Geboren en getogen in Mechelen, zal hij voor altijd onderdeel zijn van onze stad. Dat de brug naast zijn gedicht nu ook zijn naam draagt, is een gepast eerbetoon”, zegt Björn Siffer, de schepen van Cultuur.

Herman de Coninck werd in 1944 geboren te Mechelen, waar hij ook zijn jeugd doorbracht. Later verkende hij Vlaanderen en ontpopte hij zich tot een schrijver. Hij staat bekend als “de man die zijn volk poëzie leerde lezen”. Hij overleed in 1997.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail