Recordaantal Mechelse scholen neemt deel aan Strapdag

Op vrijdag 22 september eindigt de week van de mobiliteit met de jaarlijkse Strapdag. Maar liefst 29 Mechelse scholen, een record, moedigen hun leerlingen die dag aan om naar school te stappen of trappen, en vragen de ouders hun auto een dagje thuis te laten. “De Strapdag is ondertussen een traditie, maar zorgt elk jaar opnieuw voor een laagdrempelige sensibilisering bij ouders en kinderen over hun mobiliteitsgedrag.”

Veilige schoolomgevingen

“Stad Mechelen zet voluit in op het veilig maken van schoolomgevingen,” zegt schepen van mobiliteit Pia Indigne. “Alleen zo kunnen we schoolgaande kinderen en hun ouders echt aanmoedigen om te voet of met de fiets naar school te komen. Zo zijn er ondertussen 13 schoolstraten en zetten we Vlaamse subsidies in om schoolomgevingen verkeersveiliger te maken. Ook de Strapdag draagt bij aan de sensibilisering rond verkeersveiligheid en de modal shift. Het is belangrijk dat ouders en kinderen kunnen ervaren dat iedereen kan bijdragen aan de veiligheid rond de schoolpoorten.”

Dit jaar nemen 29 scholen deel. Zij moedigen leerlingen, hun ouders en leerkrachten die dag aan om de auto thuis te laten en naar school te stappen of te trappen. Vrijdag komen dan ook duizenden kinderen te voet of met de fiets naar de klas. Ook steps, rolschaatsen en gocarts zijn populaire alternatieven die op de Strapdag in het straatbeeld zullen opduiken.

Tal van activiteiten

Naast de oproep zich anders te verplaatsen, organiseren de scholen ook een scala aan activiteiten. Die gaan van een fietsparcours dat kinderen op de speelplaats of in de verkeersvrije straat voor hun school kunnen afleggen, tot het controleren van de veiligheid van de fietsen of een lessenpakket rond verkeersveiligheid.

“Vorige edities hebben uitgewezen dat er tot 50 % minder autoverplaatsingen waren van en naar de deelnemende Strapscholen. De Strapdag laat mensen even stilstaan bij hun dagdagelijks verplaatsingsgedrag. Bovendien kunnen ze op die manier zelf de voordelen van een meer autoluwe (school)omgeving ervaren. Die wordt niet alleen veiliger, maar ook leefbaarder. Hoe meer mensen die voordelen ontdekken, hoe meer draagvlak we creëren voor de ontwikkeling van veilige schoolomgevingen,” stelt Indigne.

Octopusplan

De Strapdag is een campagne van het Octopusplan (Voetgangersbeweging vzw), een organisatie die werk maakt van kindvriendelijke schoolomgevingen en duurzaam woon-schoolverkeer. De Strapdag staat dit jaar volledig in het teken van het klimaat. De insteek is dat elke ouder, grootouder, leerling, meester of juf hier een invloed op heeft door de keuze van het vervoersmiddel om zich mee naar school te verplaatsen.

“Het thema van de Strapdag sluit dit jaar perfect aan bij het beleid van de stad,” zegt schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu. “Om meer leerlingen en studenten op de fiets te krijgen, moeten verschillende factoren elkaar versterken. Een veilige en aantrekkelijke schoolomgeving is hier een belangrijk onderdeel van. Denk maar aan de schoolstraten die we op veel plaatsen al hebben. Maar ook het inrichten van de straten zelf: we moeten oog hebben voor ontharding, meer groen en voldoende ruimte voor fietsers en voetgangers. We merken dat scholen ook steeds meer vragende partij zijn om dit soort veranderingen in hun omgeving te realiseren en er in veel gevallen ook een steentje aan willen bijdragen. Het doet me dan ook veel plezier dat het aantal deelnemende scholen aan de Strapdag jaar na jaar hoog blijft, waardoor we steeds meer leerlingen en ouders kunnen overtuigen de fiets te nemen.”

De deelnemende Mechelse scholen zijn: VBS De Ark, St Jozef Coloma, De Luchtballon, Villa Zonnebloem, Dubbelsprong, De Bel, De Ham en Botaniek, Sint-Pieter, Sint-Romboutscollege, De Toverberg, Scheppers, De Vlieger, De Zonnebergen, De Spiegel, Lyceum, GO! Maurits Sabbe, GO! De Abeel, Ursulinen, De Spreeuwen, De WEGwijzer, Het Zonnehuis, De Puzzel, De Parel, Bubao De Vlinder, De Esdoorn, Don Bosco, Victor Van de Walle en De Wondertuin

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail