Proefproject met 9 e-deelbakfietsen voor Mechelaars

Stad Mechelen start midden juli een 2-jarig proefproject met de reeds gekende kanariegele Cargoroo deelbakfiets. De bakfiets wint vandaag aan populariteit zowel bij particulieren als bij lokale handelaars. De negen e-bakfietsen worden verspreid over het grondgebied Mechelen met een vaste standplaats. De totaalprijs voor deze samenwerking in het kader van het Europees project Mobi-Mix bedraagt 98.089 euro.

“Deelmobiliteit blijft voor Mechelen een belangrijke pijler binnen het speerpunt mobiliteit. Naast het aanbod en groeispurt in (e-)deelwagens, deelfietsen, deelsteps zetten we nu ook de deelbakfiets in een ruimer stadsbeeld. De uitbreiding van de deelbakfiets komt als geroepen met meer dan 350 ontvangen aanvragen om een bakfiets met de buurt te delen. Steeds meer Mechelaars verduurzamen hun mobiliteit en zien het nut in van een bakfiets. Zo staan we op de eerste plaats in de stadsmonitor voor het bezit ervan.”, vertelt mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke.

Deelbakfiets met vaste plaats

Cargoroo is een Nederlands bedrijf dat reeds een testproject uitvoerde in 2020 met twee deelbakfietsen in de wijk Bethaniënpolder-Auwegemvaart.
De nieuwe locaties worden in overleg met Cargoroo en stad Mechelen vastgelegd op basis van ingediende aanvragen. Het bakfietsslotmechanisme wordt door middel van geofencing afgebakend.
Dit betekent dat de fietsen steeds teruggebracht moeten worden naar hun standplaats. Er wordt aan het fietsnietje of aan een paal een markering op de grond aangebracht om het voor andere fietsers duidelijk te maken dat deze plaats voorbehouden is voor een deelbakfiets.

Locaties ook op www.delenisvooriedereen.be

Win-win voor particulier of ondernemer

Lokale handelaars maken intussen ook de shift naar een duurzamer vervoersmiddel. Van 2018 tot 2020 ontving de stad van 34 ondernemers een aanvraag voor een bakfietssubsidie. “In 2021 hebben we zelf uitzonderlijk een nieuwe subsidieronde ingelast omdat er veel proactieve vragen binnenkwamen. Maar nu kunnen zij natuurlijk ook gebruik maken van de deelbakfietsen.”, zegt schepen Vanmarcke.

Verder is ook een steeds groeiende interesse voor de bakfiets bij particuliere inwoners te merken. In maart 2021 werd de testbakfiets gelanceerd die gratis een week uitgeleend kan worden. Die reservatiekalender zit met 34 reservaties reeds vol tot midden november 2021.

Voor alles en iedereen. Plezier, familielogistiek en spullen.

“Om zowel de particuliere inwoners als de ondernemers tegemoet te komen, is een bakfietsdeelsysteem de ideale oplossing voor families, ondernemers en alle Mechelaars die eens grotere objecten moeten verhuizen of met de kinderen op stap gaan. Er hangt geen grote aankoopkost aan vast, het is gemakkelijk, goed voor het milieu en er is een voorbehouden plaats. Het toonbeeld van slimme mobiliteit.”, besluit schepen Vanmarcke enthousiast.

Praktisch

  • De elektrische deelbakfietsen zijn van het model Urban Arrow.
  • Goed voor ongeveer 100km fietsplezier tot de volgende oplaadbeurt.
  • In de fiets zijn kinderzitjes en een montagesysteem voor een maxi-cosi aanwezig, maar is er eveneens voldoende ruimte om grote goederen te vervoeren.
  • Cargoroo is steeds bereikbaar voor de gebruikers bij vragen of problemen.
  • Wat kost het? Het starttarief is 1 euro. Vanaf dan is het 4.20 euro per uur of 0,07 euro per minuut.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail