Proef de Bourgondische smaakmakers met ‘Mond vol Mechelen’

Mond vol Mechelen neemt je met een culinaire route langs tien Mechelse smaken mee naar de Bourgondische hoogdagen van 500 jaar geleden. Samen met ‘De Foodarcheoloog’ Jeroen Van Vaerenbergh ontwikkelden twaalf smaakmakers tien culinaire producten van nu, maar met typische ingrediënten van toen. Drinkt de ‘Mechelse Felle’ vlot weg? Hoe smaakt een appel-venkelijsje? Kan een ‘Habsburger’ ook vegan zijn? Ontdek het nu zelf!

Op de wip tussen de middeleeuwen en de renaissance groeide Mechelen uit tot dé hotspot van de Lage Landen. Muzikanten, kunstenaars, wetenschappers en edellieden: iedereen wilde in Mechelen zijn. En dat is dankzij Margareta van Oostenrijk. Vanuit onze stad regeerde ze begin 16de-eeuw over de Nederlanden. In haar woonpaleis, het Hof van Savoye, verzamelde ze rijkdommen uit de Nieuwe Wereld.

“Zo bracht Margareta ook smaken uit de Nieuwe Wereld binnen, die ze liet verwerken in de culinaire banketten om de toenmalige nieuwe Mechelaars te verlekkeren. Daar proefden ze de nieuwste ingrediënten uit Amerika, gecombineerd met de verfijnde keuken van Spanje en Italië”, vertelt schepen van cultuur en toerisme Björn Siffer. “Die culinaire evolutie wekken we met ‘Mond vol Mechelen’ weer tot leven. Daarvoor ging Visit Mechelen aan de slag met twaalf geëngageerde culinaire ondernemers onder begeleiding van ‘De Foodarcheoloog’ Jeroen Van Vaerenbergh. Dat resulteerde in een verrassende culinaire tocht langs tien Mechelse smaken. Een unieke kers op de taart voor een Bourgondische beleving in Mechelen!”

Tien keer historisch smullen 

“Wie nieuwe ideeën wilde horen, nieuwe kunst wilde ontdekken en nieuwe wereldsmaken wilde proeven, moest begin 16de-eeuw in het mondaine Mechelen zijn. Dat bracht ook heel wat ondernemerschap met zich mee, ambachten vierden hoogtij en zo ook binnen de culinaire wereld. Het Mechelen van vandaag kenmerkt zich eveneens door een sterk netwerk van handels- en horecazaken, waarvan twaalf ondernemers het lekkers van nu, maar dan met de typische ingrediënten van toen, op het menu hebben gezet. Onze lokale ondernemers hebben zich laten inspireren door de rijke culinaire geschiedenis van onze stad. Dankzij ‘Mond vol Mechelen’ kunnen we een stukje van die rijke geschiedenis herbeleven”, aldus Greet Geypen, schepen van ondernemen.

Naast de steun in zoektocht naar deelnemers en het inspireren van geïnteresseerde ondernemers, heeft Mechelen MeeMaken ook een financiële bijdrage geleverd van € 1000 voor het drukken van verpakkingsstickers. Zo helpen ze de deelnemers met hun producten extra te promoten.

De Foodarcheoloog, Jeroen Van Vaerenbergh, zocht naar creatieve en ondernemende smaakmakers die het aandurven om een culinaire tijdreis te maken en terug te komen met ongeziene smaaksensaties waar nog eeuwen van gesproken zal worden. Samen namen ze een duik in de overvolle voorraadkast van Bourgondische Mechelen om met middeleeuwse ingrediënten hedendaagse creaties te maken.

“Bij de Mechelse smaakmakers ontdekte ik dezelfde ondernemende creatieve geest die je hier 500 jaar geleden ook aantrof”, vertelt Van Vaerenbergh. “Neem het van mij aan, de ambachtslui van toen zijn fier op de Mechelse makers van vandaag. Dat heb ik toch horen weergalmen in de rijke archeologische ondergrond. Mond vol Mechelen toont dat we moeten durven om creatief aan de slag te gaan met het culinair erfgoed. Geschiedenis gaat over een continu proces van verandering waar mensen steeds opnieuw smaak geven aan het dagelijks leven met de ingrediënten en uitdagingen van het moment.”

Deze tien unieke producten die je nu kan proeven:

  • Renaissancebier ‘Mechelse Felle’ van Brouwerij Het Anker
  • Een exotische keverpraline bij The Cacao Project
  • De Bourgondiër in Kaaswinkel Schockaert
  • Mechelse peperkoek bij Broodbroeders i.s.m. Awardt
  • ‘Habsburger’ en drankje bij Funky Jungle
  • Appel-met-venkelijs bij Gauthier
  • Speculaas bij De Zotte Morgen
  • Mechelse Mosterd (binnenkort beschikbaar)
  • Mechelse honingkoekjes door Philip’s Biscuits
  • Bourgondische visbereidingen te proeven bij Restaurant Emiel en Luc Vis

“De tien culinaire producten van Mond vol Mechelen vind je met tekst en uitleg trouwens ook terug in een inspirerende folder en in de gratis app van Visit Mechelen, die toegang biedt tot een culinaire wandeling en interviews met de ondernemers. Vijf van deze producten werden ook opgenomen in het Prikkelpakket dat te koop is bij Visit Mechelen”, besluit schepen Siffer.

Nu al meer weten?

Alle informatie vind je ook op:

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail