Procter & Gamble, Kellogg en Stad Mechelen maken bedrijfsinrit Mechelseweg fietsveiliger

De zichtbaarheid van fietsers voor vrachtwagenbestuurders is een gekend probleem. Dat geldt ook voor de bedrijfsingang van P&G en Kellogg aan de Mechelseweg. Beide bedrijven gingen met de stad Mechelen in gesprek om de veiligheid te verhogen en conflicten met o.a. fietsers te voorkomen. Hieruit volgde een uniek project met een fietsdetectiesysteem in samenwerking met en ontwikkeld door het bedrijf Signco.
Wanneer een fietser de inrit nadert, krijgt de vrachtwagenchauffeur een waarschuwing op het LED-bord. Naast detectie zal de stad ook verschillende data krijgen over passerende fietsers. P&G en Kellogg investeren 30.000 euro in het project en zorgen voor het beheer van de installatie.

Schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke is blij met deze samenwerking: “We kunnen dit prachtig initiatief en de inspanning rond verkeersveiligheid van beide bedrijven alleen maar ten volle ondersteunen. De Mechelseweg vormt een belangrijke verbinding vanuit de dorpen naar onze binnenstad voor vele al dan niet Mechelaars en scholieren. Dankzij het bijkomend voordeel in het meten van passantendata, krijgen we als stad een schat aan informatie binnen. Zo krijgen we niet alleen informatie over het aantal fietsers , hun snelheid maar ook het onderscheid tussen een kinderfiets, elektrische fiets of gewone fiets. Een belangrijke  basis voor verder onderzoek binnen ons mobiliteitsbeleid. Zo maken we Mechelen samen met de bedrijven een pak verkeersveiliger.”

Beveiligde in en uitrit

Op het traject Mechelseweg stadinwaarts ligt de vrachtwagentoegang tot P&G en Kellogg. Beide in en uitritten worden dagelijks gebruikt door ongeveer 200 vrachtwagens. Goed voor 400 bewegingen die het fietspad kruisen. Beide bedrijven hebben de handen in elkaar geslagen om de situatie aan de bedrijfsingang veiliger te maken via een fietsdetectiesysteem. Het systeem bestaat uit glasvezel-sensoren in het fietspad, dewelke een dynamisch bord aanstuurt. Dit LED-bord licht op en waarschuwt de vrachtwagenbestuurder dat er een (brom-)fiets aankomt.

Mechelen gaf de goedkeuring voor het aanbrengen van de sensoren in het fietspad op ongeveer 50 meter en het aanbrengen van rode reflecterende slemlaag met witte markeringen op het fietspad ter hoogte van de inrit. Daarnaast nemen P&G en Kellogg nog extra veiligheidsmaatregelen. Zo wordt de inrit versmald, alsook wordt in- en uitgaand vrachtverkeer gescheiden met een fysieke middenberm. En staat er een verkeersbord, “opgelet dode hoek”!

“Sinds twee weken is het systeem nu operationeel maar enkele zaken moeten nog verder worden afgewerkt. Zo wordt de groenzone nog aangelegd om het zicht bij het uitrijden te verbeteren en plannen we nog de plaatsing van LED-strips in het fietspad voor verhoogde veiligheid en zichtbaarheid.”, vertelt Milieucoördinator bij Kellogg Sven Schaekels

Uniek project: de vingerafdruk van elk wiel

Dit innovatief glasvezelmeetsysteem telt op elk moment én in alle weersomstandigheden alle fietsers zeer nauwkeurig en gedetailleerd op. Het geeft inzicht in aantallen, de rijrichting, de snelheid, de versnelling/vertraging alsook het type passant, de bezettingsgraad, volgtijd- en volgafstand.  “Kortom de vingerafdruk van elk wiel waarmee de stad verder aan de slag kan en een mooie realisatie van een fietsbeveiligingssysteem voor P&G en Kellogg in Mechelen. We zijn dan ook fier, door middel van een constructieve samenwerking met alle partijen, mee te kunnen werken aan de verkeersveiligheid van morgen.”, vertelt ing. Stijn Goossens, directeur van Signco verkeerstechnieken.

Zowel Kellogg als Procter & Gamble vinden duurzaam ondernemen zeer belangrijk. Zo namen beide bedrijven het afgelopen jaar initiatief om hun eigen werknemers de mobiliteitsswitch te laten maken van auto naar fiets met een fietslease- en aankoopprogramma. “De veiligheid van zwakke weggebruikers vinden we zeer belangrijk. Voor ons was de implementatie van dit fietsdetectiesysteem dus een vanzelfsprekendheid.”, voegt Eve Monseur, preventieadviseur van P&G hier aan toe.

“Zover gekend is dit een uniek project in Vlaanderen en zijn we als stad trots om deze uitvoering gerealiseerd te zien. Een belangrijke stap in verkeersveiligheid in en rond bedrijventerreinen voor onze Mechelaars. Het is tegelijk ook een belangrijke oproep naar andere Mechelse bedrijven om enerzijds duurzame mobiliteit te promoten in woon-werkverkeer en anderzijds in te zetten op veilige in en uitritten. Twee pijlers die we als stadsbestuur deze legislatuur graag in de verf zetten: de noodzakelijke mobiliteitsshift en verkeersveiligheid.”, besluit mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail