fotoPB Werelddierendag ( charter )

Primeur op Werelddierendag: Mechelen ondertekent charter dierenwelzijn

Op zondag 4 oktober is het Werelddierendag, de feestdag voor alle dieren. We vieren dit met twee primeurs op Mechels grondgebied. Voor de eerste keer ooit organiseert stad Mechelen een feestelijke dag om Werelddierendag in de kijker te zetten. Daarenboven zal het op diezelfde dag voor het eerst een charter van dierenwelzijn ondertekent worden . Met dit charter presenteren we de projecten en ambities waarbij we als stad, dieren een belangrijke plaats willen geven.

Schepen van dierenwelzijn en dierenvriend Vicky Vanmarcke : ”Ik ben trots dat we op korte tijd al grote stappen vooruit hebben gezet. We willen een stad zijn voor iedereen, voor mens maar ook voor dier. ”

Werelddierendag in Tivolipark

Het evenement vindt plaats in het Tivolipark met tal van activiteiten voor mens én dier. Zo zijn er verschillende informatiestanden en verkoopstandjes van dierenorganisaties, workshops voor jong en oud en een bijzondere rondleiding in de bijenhal.

Naast alle opgesomde activiteiten zijn er nog randactiviteiten buiten het Tivolipark: de opendeurdag van Dierenbescherming Mechelen vzw en de Beestige wandeling in de binnenstad van Visit Mechelen en Aap vzw. “We vragen ook aan Mechelse scholen om mee te werken aan klasactiviteiten rond Werelddierendag. Zo wakkeren we reeds op jonge leeftijd de gevoeligheid voor dierenwelzijn aan.” De scholen kunnen hun activiteit nog steeds melden via dierenwelzijn@mechelen.be en al dan niet komen voorstellen op zondag 4 oktober. “De meest originele inzending krijgt alvast een bezoek van de schepen van dierenwelzijn aan de klas.”, voegt schepen van dierenwelzijn Vicky Vanmarcke er nog graag aan toe.

Stad Mechelen houdt zoveel mogelijk rekening met dierenwelzijn in haar reguliere beleid en engageert zich om eventuele problemen op een diervriendelijke manier op te lossen. Samen met Dierenbescherming Mechelen vzw zetten we in op zwerfkattenbeleid en sterilisatiecampagne. We hebben reeds tien hondenweides gerealiseerd en zoeken naar plekken voor uitbreiding. Het realiseren van een meldpunt rond dierenwelzijn brengt ons in contact met de burger en we blijven inzetten op het sensibiliseren van de Mechelaar. Verder breiden we de kennis rond dieren intern verder uit, zowel bij gemeenschapswachten als politie, een cruciale schakel in de opvolging van dierenverwaarlozing en -mishandeling.

Charter dierenwelzijn

“Stad Mechelen is de enige stad binnen de provincie Antwerpen die zelf stappen onderneemt voor een charter dierenwelzijn. Met het ondertekenen van dit charter willen we onze ambities voorstellen maar ook engagementen aangaan. Het volledige charter is voor elke Mechelaar beschikbaar en verkrijgbaar op zondag 4 oktober, Het zal vanaf dan ook online te raadplegen zijn”, besluit schepen van dierenwelzijn Vicky Vanmarcke. Aanvullingen of suggesties mogen steeds gestuurd worden via dierenwelzijn@mechelen.be

Christophe Stienlet, de peter van Dierenbescherming Mechelen vzw én grote dierenvriend ondertekent mee het charter en zal tevens de host van de dag zijn.

Praktisch

Zondag 4 oktober 2020 van 10u tot 16u – Tivolipark

De inkom is gratis en iedereen is welkom. Meer informatie en je inschrijven op www.mechelen.be/werelddierendag, Inschrijving is verplicht met name voor de contacttracing binnen de coronamaatregelen. Zo kunnen we het evenement in alle veiligheid en coronaproof laten verlopen.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail