Predikherenkerk toegankelijk voor iedereen

In september 2019 opende de bibliotheek in Het Predikheren zijn deuren. Maar ook over de herbestemming en inrichting van de naastgelegen kerk werd nagedacht. De stad Mechelen legt de nadruk in het voorontwerp op ‘toegankelijkheid voor iedereen’.

In het door de ontwerpers uitgewerkte voorontwerp werd conform de Vlaamse regelgeving maximaal ingezet op ‘integrale toegankelijkheid’, dat wil zeggen ‘toegankelijkheid voor iedereen’. Het huidige voorontwerp houdt rekening met voorzieningen om het gebouw ‘bereikbaar, betreedbaar, bruikbaar en begrijpelijk’ te maken.

“In al onze nieuwe of te vernieuwen Mechelse stadsgebouwen werken we voortaan samen met Inter, de expertisecentrum in toegankelijkheid en Universal Design. De integrale toegankelijkheid maakt inherent deel uit van al onze bouwvoorschriften en vergunningsvoorwaarden. Hierbij is het uitgangspunt dat iedere bezoeker of gebruiker van de Predikherenkerk zich zelfstandig, veilig en comfortabel moet kunnen bewegen”, zegt Koen Anciaux, de schepen van monumenten en gebouwen.

Inzetten op breed publiek

De verschillende ruimten en verdiepingen zijn rolstoeltoegankelijk door een geïntegreerde lift en vlakke vloeren of lichte hellingen zonder drempels. Ruime doorgangen en voldoende brede deuren zorgen voor een goede circulatie. Er wordt daarnaast ook aandacht besteed aan duidelijke signalisatie en verlichting, tevens ten behoeve van slechtzienden. Een ingewerkte ringleiding zorgt, door het filteren van storende achtergrondgeluiden, voor een goede verstaanbaarheid voor personen met een auditieve beperking.

“Integrale toegankelijkheid is belangrijk om iedereen met of zonder beperking maximaal aan het publieke leven te laten deelnemen want iedereen heeft recht op ontspanning en cultuur. De gerestaureerde Predikherenkerk is zodanig ontworpen dat iedereen, ook personen met een beperking, zich vlot, veilig en zelfstandig kunnen bewegen in het gebouw. Ik ben alvast tevreden dat er zoveel mogelijk rekening is gehouden met minder mobiele mensen, en dat er heel wat  infrastructurele drempels zijn weggehaald rond en in het gebouw. Zo werken we aan een inclusief en toegankelijk verhaal”, zegt Rina Rabau, schepen van toegankelijkheid.

De restauratiewerken die momenteel in uitvoering zijn, worden voltooid in de zomer van 2022. Daarna wordt er gestart met de inrichtingswerken. De Predikherenkerk zal in de zomer van 2024 in gebruik kunnen worden genomen.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail