Pia Indigne wordt nieuwe schepen van mobiliteit, burgerzaken en dierenwelzijn

Het Mechels stadsbestuur krijgt een nieuwe schepen. Vanaf 4 september 2023 wordt onderneemster en gemeenteraadslid Pia Indigne (VLD-Groen-M+) de nieuwe Mechelse schepen voor mobiliteit, burgerzaken en dierenwelzijn. Zij vervangt Vicky Vanmarcke die professioneel een andere weg inslaat.

Op 28 augustus werd Pia Indigne als kandidaat-opvolger voor Vanmarcke voorgedragen door het partijbestuur van open vld Mechelen. Op 4 september wordt haar officiële aanstelling voorgelegd aan de Mechelse gemeenteraad.
Indigne werd in 2018 verkozen als gemeenteraadslid en lid van de raad voor maatschappelijk welzijn voor de stadslijst met 1.367 voorkeurstemmen. Zij is ook voorzitter van de gemeenteraadscommissie mobiliteit, burgerzaken, dienstverlening en dierenwelzijn, de bevoegdheden die zij voortaan als schepen zal opnemen. Als zaakvoerder en ondernemer van een horecazaak op de IJzerenleen is Pia ook bestuurslid bij de handelaars-vzw ‘Mechelen Meemaken’.

De personeelswissel houdt ook in dat Arthur Orlians, die plaatsvervangend zevende schepen was, nu effectief schepen wordt. In de rangorde neemt hij de plek in van Vanmarcke als vierde schepen. Indigne wordt op haar beurt plaatsvervangend zevende schepen.

Vicky Vanmarcke heeft ervoor gekozen om een andere weg in te slaan. “Zowel privé als professioneel zijn er voor mij nieuwe uitdagingen die geleid hebben tot deze weloverwogen beslissing. Ik kijk heel trots terug op de voorbije vier jaar en wil dan ook uitdrukkelijk de stadsdiensten bedanken voor al hun uitmuntend werk achter de schermen. Ik denk dat het de eerste keer is dat onze stad op drie jaar tijd 3 mobiliteitsprijzen binnenhaalt, waarvan zelfs eentje internationaal.”

Het politiek palmares van Vicky oogt indrukwekkend. Ze was sinds 2019 schepen. Vooral qua mobiliteit zijn er bakens verzet. Mobiliteit is dan ook een van de drie beleidsspeerpunten tijdens deze bestuursperiode. Alexander Vandersmissen: “Halverwege de legislatuur al hebben we alle targets inzake deelmobiliteit gehaald en overschreden. Daarvoor ontving stad Mechelen door de inzet van Vicky Vanmarcke vorig jaar in Bremen de eerste Europese award voor gedeelde mobiliteit. Nergens in Vlaanderen staat men verder met mobiele elektrificatie. Nooit eerder hebben we zoveel nieuwe fietspaden aangelegd. Dat en andere innovaties hebben vorig jaar geleid tot onze bekroning tot Fietsstad van Vlaanderen.”

Ook in burgerzaken zette Mechelen belangrijke stappen onder impuls van schepen Vanmarcke. Zo loopt Mechelen voorop in de verdere uitbouw van digitale dienstverlening via het burgerloket en is de stad copiloot in het digitaliseringstraject ‘Gemeente zonder gemeentehuis.’ Pionierswerk verrichte Vanmarcke dan weer als eerste Mechelse schepen voor dierenwelzijn. In het charter diervriendelijke stad werden 13 nieuwe concrete actiepunten opgenomen waarvan er al 11 zijn gerealiseerd.

“Ik ben heel vereerd dat ik de kans krijg om het werk van Vicky verder te zetten. Zij heeft ongelooflijk veel verwezenlijkt. Het is dan ook een heuse uitdaging en zware verantwoordelijkheid om op dat elan verder te gaan, maar ik wil er volledig voor gaan uit liefde voor mijn stad en de Mechelaars”, reageert Pia Indigne.

Vicky Vanmarcke geeft met een gerust hart de fakkel door aan Indigne: “Ik ken Pia al heel lang. We hebben samen de verkiezingscampagne in 2018 gevoerd en ik ben dan ook heel blij dat iemand zo gedreven als zij haar kans krijgt om zich te tonen. Pia is als positieve Mechelaar al langer betrokken bij de uitbouw van onze stad, onder meer als pleitbezorger van de handel en horeca. Als onderneemster in de binnenstad voelt zij als geen ander de polsslag van onze stad. Ook het streven naar een inclusief beleid en samenleving liggen haar nauw aan het hart. Zij wordt zonder meer een versterking voor onze ploeg.”

Liana Davtyan, eerste raadslid met Armeense roots

Als gemeenteraadslid wordt Vicky Vanmarcke opgevolgd door Liana Davtyan (30), ambtenaar bij de FOD Binnenlandse Zaken. Liana is al actief bij Open en Jong VLD sinds 2013 en was ook voorzitter van Jong VLD Mechelen. Zij wordt het eerste Mechelse raadslid met Armeense roots. Ze werd in 2018 verkozen met 910 voorkeurstemmen.

“Thema’s zoals  (gender)gelijkheid, diversiteit en gelijke kansen liggen me zeer nauw aan het hart. Om die reden heb ik dan ook een master in gender en diversiteit behaald en gewerkt als supervisor field voor de corona contact tracing tijdens de pandemie. Ik kijk er enorm naar uit om – voor de korte tijd die er nog rest – het mandaat te mogen opnemen en dankzij mijn achtergrond en kennis Mechelen nog een tikkeltje aangenamer te maken dan het al is”, zegt Liana Davtyan.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail