Park Dijkstraat Mechelen

Park aan de Dijkstraat geopend

Twee jaar geleden kocht Stad Mechelen twee woningen met een aangrenzende tuin aan tussen de Brusselsesteenweg, Dijkstraat en Sint-Jan Berchmansstraat. De tuin, die maar liefst 3 385 vierkante meter telt, is toegankelijk via een koetsdoorgang in de Dijkstraat. Vandaag werd de tuin officieel geopend en is het daarmee een nieuwe aanwinst voor het Mechelse parkenplan.

In 2021 kocht Stad Mechelen twee woningen aan de Dijkstraat. De woningen zijn aan elkaar verbonden en hebben een gemeenschappelijke tuin met een oppervlakte van 3 385 m². Die tuin loopt helemaal door tot de Brusselsesteenweg en telt veel volgroeide bomen. De woningen, nummers 56/58 en 60, werden in het oorspronkelijke staat hersteld en kregen nieuwe scheidingslijnen om ze voor te bereiden op een openbare verkoop. In de tuin zelf werden zo weinig mogelijke structurele ingrepen gedaan. Naast het inrichting van de koetsdoorgang ingang van de tuin, werden de tuin verder voornamelijk gefatsoeneerd en werd er een padenstructuur gecreëerd.

Schepen van parken en stadstuinen Patrick Princen vertelt: “Deze tuin was reeds een groene parel, we wilden dit bij de omvorming tot buurtpark zoveel mogelijk in de bestaande staat houden. We hebben dan ook vooral gewerkt op het beschermen van de bestaande bomen en op het behoud van de rust en natuurbeleving van deze plek. We hebben dan ook geen verharding aangebracht, maar een padenstructuur bestaande uit houtsnippers. De beplanting werd ook zoveel mogelijk behouden. In een latere fase bekijken we nog of we gericht kunnen aanplanten om de biodiversiteit te verhogen. Het buurtpark zal als een verborgen groen parel ruimte bieden aan speelplezier en ontmoeting. Zo zijn er enkele zitbanken geplaatst en kunnen er kampen gebouwd worden met takken die we na het snoeien daar hebben gelaten.  Onze stad telt een aantal van dit soort verborgen, waardevolle en groene plekken. Ik ben heel tevreden dat we dit plekje niet alleen konden vrijwaren, maar ook kunnen teruggeven aan de buurt. Openbaar groen vervult een cruciale taak om onze stad aangenaam, leefbaar te houden én klaar voor de toekomst te maken.”

Burgemeester Alexander Vandersmissen vult aan: “Bijzonder hier is dat de tip van de omwonenden zelf kwam. Dit is dus een project van de bewoners en de stad samen. Een manier om het aanwezige groen niet enkel te bewaren, maar te versterken en publiek toegankelijk te maken. In de eerste plaats voor de buurt. Zoals we dat intussen op tal van plakken al hebben gedaan. Daarmee is dit park een schakel in een snoer van parken door Mechelen. Dat parkensnoer is stilaan zo divers als Mechelen zelf aan het worden.”

Buurtbewoners kiezen naam

Op het openingsmoment konden de aanwezigen nog beslissen over de naam die het nieuw park zal krijgen. De definitieve naam zal uiteindelijk de Langen Hof, het Koetsierpark of de Kriekelaar worden. Het Koetsierpark werd voorgesteld vanuit de buurt omwille van de koetsdoorgang die ook de ingang het park vormt. De andere voorstellen komen van de stadsarchivaris: ‘Langen hof’ verwijst naar het historische toponiem op de Poppkaart die al minstens tot de 15e eeuw teruggaat, de ‘Kriekelaar’  verwijst dan weer naar het historische eeuwenlange gebruik van de percelen als kriekerij of kriekenboomgaard.
Aan de ingang in de Dijkstraat werd een tijdelijk infobord voorzien. Dit zal vervangen worden door een definitief bord als de naam bekend is.

De inrichtingswerken en beheerwerken worden uitgevoerd door de Uitvoeringsdiensten en door de firma Natuur- en Landschapszorg. De werken aan de gebouwen werden uitgevoerd door de uitvoeringsdiensten en de firma Ramast.

#2800love #mechelen #parkenplan2 #stadontwikkeling #park #zomer #oasevanrust

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail