Opening Predikherenkerk wordt groot feest

Het is bijna zover, na een jarenlange renovatie heropent de Predikherenkerk. Daken en gewelven werden opgeknapt, muren en ramen gerestaureerd. Het resultaat is een prachtige podiumzaal die Het Predikheren nóg meer zal doen bruisen. Cultuurcentrum Mechelen en de bibliotheek slaan de handen in elkaar en zetten een maand lang de deuren van de Predikherenkerk extra wijd open, zodat iedereen deze nieuwe plek kan komen ontdekken. Benieuwd? Noteer vrijdag 6 september dan maar met stip in de agenda voor het groot openingsfeest. 

“Nog even aftellen, maar na de zomer is het zover. Dan kunnen we de deuren van deze prachtige podiumzaal openen en kan elke Mechelaar meteen ontdekken wat deze nieuwe culturele hotspot te bieden heet. Het openingsfeest Vinylnight belooft een dansfeest te worden met de beste vinylplaten, met achter de draaitafel onder andere Tom Barman, frontman van dEUS, Kurt Overbergh, artistiek directeur van de Ancienne Belgique én dj Blue Flamingo, een vaste waarde in Mechelen. Vandaag kan je daar tickets voor bestellen. Niet te missen! Deze nieuwe plek voor optredens en tentoonstellingen maakt van onze stad nog meer een cultuurstad. En dat is ook goed nieuws voor onze horeca en middenstand”, zegt burgemeester Bart Somers

Ook schepen van cultuur Björn Siffer reageert enthousiast: “De Predikherenkerk zal dienen als dé spil voor professionele jazz- en klassieke muziek in de stad, maar ook als ruimte voor lezingen en congressen. En dat komt ook tijdens onze openingsmaand uitgebreid aan bod. Want naast de openingsavond pakt de Predikherenkerk gedurende de hele maand september uit met een rijkgevuld programma. Jazzzolder nodigt bijvoorbeeld icoon Philip Catherine uit, wereldvermaard jazz-gitarist. Maar ook Kurt Overbergh komt terug met een humorvolle monoloog waarin hij persoonlijke verhalen mengt met jazz-muziek en beelden. Kortom, een prachtig programma opgesteld met enkele klinkende namen en verassende acts!”

Schepen van monumenten Arthur Orlians vult aan: “Het eerste moment dat iedere Mechelaar onze vernieuwde Predikherenkerk zelf kan aanschouwen zal op Open Monumentendag zijn, op zondag 8 september. De kerk is dan doorlopend geopend van 10u tot 18u. Kom een kijkje nemen en ga langs op de binnenkoer van het Predikheren voor een drankje en een streepje muziek. De vernieuwde Predikherenkerk ligt in lijn met het herbestemmingsbeleid, we blijven inzetten op een vernieuwde invulling van onze kerken!”

Vinylnight: openingsavond 

Op vrijdag 6 september vanaf 20u opent de Predikherenkerk de deuren met Vinylnight. Een handvol artiesten zet zich achter de draaitafels met de beste vinylplaten uit de collectie van de bibliotheek. Volgende artiesten nemen hun plaats achter de vinylspeler:

 • Tom Barman

Tom Barman is naast frontman van dEUS ook een groot vinyl- en jazzliefhebber. Jaren geleden deelde hij als dj in het Cultuurcentrum al het podium met zijn idool en notoire jazzprofeet Jules Deelder. Reden genoeg dus om hem deze openingsavond in de Predikherenkerk te laten afsluiten.

 • Kurt Overbergh plays Impulse! Records  

Kurt Overbergh, artistiek directeur van de Brusselse Ancienne Belgique, is een verwoed jazzliefhebber én verzamelaar van wat hij het Ultieme Goud noemt: albums van het legendarische Impulse! Records, het platenlabel dat in de jaren zestig furore maakte met avontuurlijke jazz. Voor het eerst – en speciaal voor Het Predikheren Feest – draait hij een volledig vinyl only Impulse!

 • De Gebroeder op 78 toeren 

De Gebroeder is een verzamelaar van authentieke 78 toeren platen. Met zijn oude platendraaier neemt hij zijn publiek mee op een nostalgische muzikale trip doorheen de muziek van de jaren ‘20 tot ‘50: van charleston en hot jazz over swing tot mambo en rock ‘n roll.

 • Robin Broos 

Filmjournalist Robin Broos is een kenner van soundtracks én van Disney films. In  2023 verscheen zijn boek ‘Do you speak Disney’, een swingende trip door de onofficiële geschiedenis van een eeuw Disney. Op Klara presenteert hij het programma ‘The Original Soundtrack’. In zijn vrije tijd is hij ook dj. Speciaal voor deze Vinylnight legt hij Disneyplaten op de draaitafel.

 • Blue Flamingo 

DJ Blue Flamingo is al jaren een graag geziene gast in Mechelen. Met zijn oude jazzplaten gaf hij al vele avonden in het Cultuurcentrum kleur. Dit keer laat hij zijn jazzplaten thuis en duikt hij in zijn al even indrukwekkende collectie klassieke muziek. Geen Fats Waller of Ma Rainey dus, maar Ravel, Mozart en Stockhausen.

 • Ir. Vendermeulen 

Ir. Vendermeulen is oprichter en bezieler van de succesvolle Amsterdam BeatClub. Sinds jaar en dag is hij ambassadeur van de ultracoole muziek uit de gouden jaren ’50 en ‘60: als dj, muzikant, producer en organisator. In ‘Music to be Murdered by’ begeleidt hij op theremin – een bijzonder elektronisch muziekinstrument – tien iconische moordscènes uit de films van Alfred Hitchcock.

September is dé feestmaand 

Gedurende de hele maand september vinden er tal van activiteiten plaats in de Predikherenkerk zodat elke Mechelaar deze fantastische plek kan beleven. De Predikherenkerk is een plek voor jazz en klassieke muziek, en dat zie je dan ook in de programmatie.

 • Open Monumentendag 

Tijdens Open Monumentendag op zondag 8 september is de Predikherenkerk geopend van 10 tot 18u. Ook de bibliotheek is die dag open tot 18u. Geniet van een drankje en een streepje muziek op de binnenkoer van Het Predikheren.

 • Vrij bezoek 

Op zaterdag 14 september en vanaf zaterdag 21 september tot en met zaterdag 5 oktober (met uitzondering van zondag 29 september) kan je de Predikherenkerk vrij bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

 • De Mechelse klassieke partners  

Het Festival van Vlaanderen Mechelen viert de opening van De Predikherenkerk in stijl met een dubbelconcert van Aurae & The M Collective. In ‘Leve Händel!’ brengt Le Pavillon de Musique een combinatie van bekend en minder bekend werk van componist Georg Friedrich Händel. De strijkers van Casco Phil grasduinen in het kleurrijke repertoire voor houtblazerskwintetten voor hun concert ‘In de schaduw van Ensor’. Zefiro Torna brengt een ode aan de vrouw op de grens tussen middeleeuwen en renaissance tijdens het concert Les Champions des Dames.

 • Een plek voor jazz 

Ook Jazzzolder verhuist mee naar de Predikherenkerk. Voor hun eerste concert nodigen ze meteen een echt icoon uit: gitarist Philip Catherine. Ook op zijn 82ste blijft hij begeesteren. Voor dit intieme concert in De Jazzzolder laat hij zich bijstaan door twee trouwe metgezellen, Nicola Andrioli (piano) en Bart de Nolf (contrabas). Kurt Overbergh komt ook nog eens terug, nu met I Just Don’t Understand Jazz, een humorvolle monoloog over jazz waarin hij persoonlijke verhalen en anekdotes mixt met beelden en muziek.

 • Het Groot Dictee Deluxe 

De bibliotheek van Mechelen ontwikkelde in 2017 samen met Ludo Permentier een toegankelijke variant op het welbekende Groot Dictee. Ze kwamen met een fris taalspel op de proppen dat duidelijk een breed publiek bekoort. Op vrijdag 4 oktober pakt Het Predikheren samen met Creatief Schrijven vzw opnieuw uit met Het Groot Dictee Deluxe. Zoals elk jaar leest Frank Deboosere de dicteetekst voor tijdens verschillende spelrondes. Een gezellige jury leidt de avond in goede banen.

Vind jij één van de Golden Tickets? 

We vieren feest, en we willen zoveel mogelijk mensen laten meevieren! De komende weken zal de bibliotheek een heel aantal ‘golden tickets’ uitdelen onder haar leden. “Dit zijn gratis duotickets voor één van de geplande concerten en evenementen tijdens Het Predikheren Feest. De tickets zullen verstopt worden in boeken, verloot worden of op een andere ludieke manier uitgedeeld worden aan bibliotheekbezoekers”, besluit schepen Siffer.

Tickets kopen voor Vinyl Night kan vandaag, met onderstaande link:

De communicatie rond de Golden Tickets zal verlopen via de facebookpagina van Het Predikheren.

 

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail