Onze-Lieve-Vrouwestraat wordt omgetoverd tot de Langste Vrouwentafel

Mechelen kent heel wat straffe madammen, zowel in het verleden als nu en waarschijnlijk ook in de toekomst. In de geschiedenisboeken spanden Margareta Van Oostenrijk en Margareta Van York al de kroon. En nu is het de beurt aan de straffe madammen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat die de Langste Vrouwentafel, met behulp van de stad, op poten zetten voor de Vrouwendag op 8 maart.

In de 16de Eeuw koos Margareta van Oostenrijk, ‘ons Magriet’, de Dijlestad uit als uitvalsbasis. Mechelen is dus van oudsher een stad met straffe madammen geweest. Deze evolutie ging wel niet van een leien dakje en heeft veel strijdkracht gevraagd. Zo heeft de Mechelse Adèle Colson, de allereerste vrouw ter wereld met een beiaardcertificaat, moeten wisselen van lesgever omdat ze geweigerd werd om deel te nemen aan de lessen. Gelukkig behaalde ze op 10 augustus 1929 alsnog haar diploma beiaardier. Ook de Hombeekse Victoire Van Nuffel moest strijden voor haar plek als vrouwelijk wielrenster en werd uiteindelijk in 1959 als eerste Belgische kampioene op de weg. Op die manier zette ze het internationaal dameswielrennen op de kaart.

“Internationale Vrouwendag is in het leven geroepen voor emancipatie, maar ook om alle vrouwen en wat ze bereikt hebben te vieren. Zoals de straffe madammen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, waar maar liefst 80% van de handelaars vrouwelijk is. Zij hebben dus wel zeker hun stempel op de stad gedrukt, net zoals Margareta dat hen voordeed. Zeker een feestje waard!”, vertelt schepen van gelijke kansen en diversiteit, Gabriella De Francesco.

Stad Mechelen zet haar schouders onder verschillende initiatieven op vrouwendag. Waaronder de Langste Vrouwentafel, een potluck evenement georganiseerd op vraag van de straffe madammen van de Onze-Lieve-Vrouwestraat. In deze straat is maar liefst 80% van de ondernemers vrouw, dat percentage is nergens in de stad zo hoog. Naast de Langste Vrouwentafel worden er volgende week ook stickers van #womenownedshop uitgedeeld aan alle vrouwelijke handelaars in het centraal winkelgebied van Mechelen. Bezoekers zien zo direct welke zaken worden gerund door een trotse ‘Girlboss’.

Schepen van ondernemen, Greet Geypen, vertelt verder: “Denk maar aan De Stek, My Ex Boyfriend, Zoet, De Handwerkwinkel, Butik Moose, IVY, Modelist, Atelier Bébé, … Eigenlijk te veel om allemaal op te noemen en dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Het label #womenownedshop is hier duidelijk van toepassing. Dat de naam van de straat ook naar een belangrijke vrouw verwijst, dat is een mooi toeval. Dat juist hier die langste vrouwentafel staat, niet. Het vrouwelijk ondernemerschap staat dan ook centraal en zal dus de gesprekken rond de lange eettafel voeden.”

Vrouwendag beleven in Mechelen
Ook zin om aan te sluiten aan de Langste Vrouwentafel? Iedereen is welkom om met een zelfgemaakt gerechtje mee aan tafel te schuiven tussen de Louizastraat en de Vijfhoek van 17u tot 19u.
Naast de Langste Vrouwentafel kan je je ook inschrijven voor enkele activiteiten in Het Blinkhuis (Tichelrij 7)

  • Omstaanderstraining om als getuige van ongepast gedrag te leren reageren, van 14 tot 17u
  • Let’s Meno-talk waar podcastmaakster Vanessa Muyldermans en psychologe Liesbet Sourbron in gesprek gaan met het publiek rond de welgekende menopauze, van 19u tot 23u

Meer info over de vrouwendag: https://www.mechelen.be/vrouwendag
Het Facebookevent met alle info: https://fb.me/e/4ciFOYt1O 

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail