Met het ouder worden, word je stilletjes aan ook wat minder mobiel, krachtig, of lenig. Dat gebeurt ons allemaal. Maar is jouw woning daar wel op voorbereid, of moeten er toch een paar dingen aangepast worden? Met de woningscan kun je dat eenvoudig nagaan. Deze tool is ontwikkeld om inwoners bewust te maken van de mogelijkheden voor toekomstbestendig wonen. Voor verdere ondersteuning kan de Mechelaar ook terecht bij het woon- en energieloket.
Het is belangrijk om op tijd aan later te denken. Zo kan je voldoende op voorhand eventuele aanpassingen doen om een leven lang zelfstandig te blijven wonen. In het kader van het woonbeleidsplan en op basis van de bevindingen uit het ouderenbehoeftenonderzoek lanceert Stad Mechelen daarom een innovatieve tool: de Woningscan.
Denk op tijd aan later, doe de Woningscan
“Veel mensen willen graag in hun eigen huis of buurt blijven wonen, en dat is heel begrijpelijk. Maar we zien dat er wel wat woningen niet altijd aangepast zijn aan de behoeften van de latere levensfases. Uit het ouderenbehoeftenonderzoek blijkt dat slechts 12,5% van de 60-plussers in Mechelen een aangepaste woning heeft. Kinderen gaan uit het huis en de woning wordt te groot, of er zijn te veel drempels zoals trappen of onaangepaste badkamers die zelfstandig wonen op latere leeftijd moeilijk maken”, vertelt schepen van leeftijdsvriendelijke stad Rina Rabau Nkandu. “Om mensen zich hier meer bewust van te maken, werd de woningscan ontwikkeld. Deze scan is een handig rapport op met tips om woningen toekomstbestendig te maken, inclusief adviezen over wonen, energie en de woonomgeving voor de Mechelaar. We willen dat iedereen, jong en al wat minder jong, nu al nadenkt over later. Zo worden de nodige aanpassingen gedaan voordat ze echt nodig zijn.”
- De woningscan duurt, afhankelijk van jouw woning, 15 tot 30 minuten. Je beantwoordt vragen over verschillende delen van je woning en af en toe zal je iets moeten opmeten. Neem dus alvast een meter bij de hand. Na de scan krijg je een gepersonaliseerd rapport met tips over veilig, comfortabel en energiebewust wonen.
- Heb je vragen bij de resultaten van jouw woningscan? Of wil je aan de slag met de tips en heb je daar graag hulp bij? Dan kan je terecht bij het woon- en energieloket.
Rit Stels en haar man John Mahieu zetten zo enkele jaren geleden de stap naar een aangepaste woning: “Begin op tijd na te denken over je woonkwaliteit: waar wil ik wonen en hoe wil ik wonen? Informeer je goed, bewaak je eigen prioriteiten en kijk met veel vreugde uit naar iets nieuws. Inleveren op oppervlakte wil niet zeggen inleveren op kwaliteit, integendeel. Na zeven jaar zeggen wij nog altijd: we hebben dit goed gedaan.”
Het woon- en energieloket
De Woningscan dient niet alleen ter bewustmaking, maar ook als een doorverwijzing naar het woon- en energieloket. Hier kunnen bewoners terecht met vragen over toekomstbestendig wonen.
“We vinden het belangrijk dat iedereen op een kwaliteitsvolle manier ouder kan worden, in elke levensfase. Vele mensen nemen tijdig de moeilijke beslissing om naar een aangepaste woning of appartement te verhuizen. We spelen met onze nieuwe stedenbouwkundige verordening ook in op innovatieve out-of-the box woonprojecten die inspelen op de vergrijzing. Alternatieve woonvormen en intergenerationeel wonen staan hierbij centraal. Ook met het Beleidsplan Ruimte houden we rekening met de noden van de toenemende vergrijzing. Sommige mensen willen echter in hun eigen woning blijven wonen. Het doel van de woningscan is om mensen inzicht te geven hoe ‘toekomstproof’ hun woning is en welke ingrepen ze hiertoe kunnen doen. De scan is gratis en kijkt naar de aangepastheid van de woning, maar ook naar dienstverlening in de buurt. Dit helpt ons om een stad te creëren waar iedereen op een kwaliteitsvolle manier kan ouder worden”, aldus Greet Geypen, schepen van Wonen.
Meer informatie
- Alle informatie over de Woningscan, het woon- en energieloket en het aanbod van de Mechelse mutualiteiten is beschikbaar op onze website: www.mechelen.be/mijn-woning.
- Momenteel is de Woningscan enkel online beschikbaar. Inwoners ontvangen na invulling van de scan een rapport via e-mail. Er wordt gewerkt aan een oplossing voor digitaal minder vaardige mensen, die naar verwachting na de zomer beschikbaar zal zijn.
- De woningscan is een jaar beschikbaar. Na evaluatie wordt bekeken op welke manier het verduurzaamd kan worden.
Meer informatie over het woon- en energieloket vind je hier: https://www.mechelen.be/wonenenenergie