Ontdek de toekomst van Keerdok tijdens Sfeerdok

Op zondag 15 oktober wordt het Keerdok in Mechelen tussen 13 en 17u omgetoverd tot een levendige ontmoetingsplaats voor buurtbewoners en geïnteresseerde Mechelaars. Bezoekers krijgen de kans om verschillende facetten van het Keerdokproject te verkennen. De ontwikkelaars geven er informatie over hun projecten. Er is tijdens Sfeerdok ook ruimte voor ontspanning, kunst, dans en muziek.

Het Keerdok wordt dé nieuwe hotspot van Mechelen om te wonen en te genieten in het groen. Om al in de sfeer te komen, wordt Keerdok op zondag 15 oktober tussen 13 en 17u even Sfeerdok, inmiddels voor de derde keer al. Hét moment om kennis te maken met heel het project.

“De Keerdoksite is in volle ontwikkeling. Wat hier gerealiseerd wordt is natuurlijk niet niks: een volledig nieuw stadsdeel inclusief een park. Omdat het een vrij omvangrijk project is, kunnen mensen via Sfeerdok op een ongedwongen en laagdrempelige manier en in een leuke sfeer, komen kennismaken met het project. Het is belangrijk dat zowel buurtbewoners als geïnteresseerde Mechelaars goed geïnformeerd worden en de nieuwe omgeving leren kennen. Naar de toekomst is het de bedoeling dat dit zal uitgroeien tot een op zichzelf staand volwaardig evenement met en voor de bewoners”, aldus schepen van Stadsvernieuwing, Greet Geypen.

Er werden al een aantal puzzelstukjes gelegd zoals de realisatie van hotel Van der Valk, Parking Keerdok, de aanleg van de twee bruggen, de sloop van Inter-Beton en de verhuis van de baanwinkels naar Malinas. Intussen zijn de werkzaamheden voor de realisatie van D’île Malines reeds gestart.

Vrij parcours met animatie en kunst
Bezoekers volgen op eigen tempo een vrij parcours en krijgen zo alle informatie per locatie. Onderweg verwennen de dansers van K!dans je met een heuse flashmob. Breakdancer én stadsartiest Michaël Prieels toont er zijn meest gewaagde moves. Geniet tegelijkertijd van de artiesten van Circolito langs het water. Wie dorst heeft kan terecht op T’Ile Malines en genieten van het Sjarazangkoor. Nood aan verfrissing? De ijsjeskar staat klaar.

Op verschillende plekken spot je af en toe een kunstenaar. Zij leggen op hun creatieve manier Sfeerdok voor eeuwig vast. Wil jij ook creatief deelnemen? Dat kan! Schrijf je voor 11 oktober in via www.mechelen.be/sfeerdok.

Toekomstplannen
Hoe het Keerdok ook een innovatieve, duurzame invulling krijgt, kom je te weten van projectontwikkelaars ION en NEW. Ze schijnen een licht op de toekomstplannen van het project. Development gidst je door de toekomst van Wattland, terwijl DCA en Global Estate Group hun plannen voor D’île Malines onthullen.

Als je meer wilt weten over zwemmen in open water in Keerdok, dan is dit the place to be! Hoe het Keerdok zal evolueren naar een nieuwe stadswijk met pleinen, parken en woningen? Dat kom je op Sfeerdok te weten op het infopunt op het gelijkvloers in Parking Keerdok.

Voor meer info over de werken op het Rode Kruisplein staan projectontwikkelaars Kairos en Mont-Real klaar om je te informeren. Verken de maquette en ontdek het plein in 360° beelden.

Duurzaamheid
“Hoe de verwarming en de koeling van het nieuwe wooncomplex zal ingevuld worden is met de allernieuwste technologieën. Door onder de site achttien diepe ondergrondse boringen te doen worden de woningen verwarmd door geothermie. Maar uniek in Vlaanderen is de combinatie met riothermie, waarbij warmte die zich in het afvalwater van de rioleringssystemen bevindt, wordt gerecupereerd”, aldus schepen van Duurzaamheid en Energie Patrick Princen. Ook een gemeenschappelijk dakterras met moestuin, een grote gelijkvloerse fietsenstalling en aandacht voor de integratie van bomen op het algemene middenplein maken deel uit van het project.

Dakterras
Zin om een terrasje te doen op grote hoogte? Grijp dan nu je kans en breng een bezoekje aan de pop-up bar op het dakterras van Parking Keerdok. Boven op het parkeergebouw wacht je een panoramisch zicht. De pop-up bar en jazzy tonen maken de sfeer compleet. En kunstenares Anita Familje maakt ter plekke een schilderij. Ben je sportief en in goede conditie? Neem de trap, tel het aantal treden tot aan de dertiende verdieping en wie weet win jij wel een sfeervol geschenk.

Praktisch
Kom te voet of met de fiets via het jaagpad tot aan Parking Keerdok of volg het pad vanuit het centrum langs de Keerdokkaai. Er is een fietsenstalling aan Parking Keerdok en aan de Keerdokkaai. Je auto raak je makkelijk kwijt in Parking Keerdok, die dat weekend ook gratis is vanwege de werken aan de noordelijke vesten.

Ter plekke leiden de pijlen en gekleurde paraplu’s je langs alle hotspots. Hou er rekening mee dat Keerdok een werfzone is en draag aangepast schoeisel. Iedereen is van harte welkom! Kom dus zeker eens de sfeer opsnuiven.

Programma

 • 13 tot 17u – Parking Keerdok:
  • Infopunt (gelijkvloers)
  • Dakterras met pop-up bar
 • 13 tot 17u – T’Ile Malines: bar
 • 13.30 tot 16u – Keerdokkaai: Circolito
 • 13.30 tot 16.30u – Parking Keerdok – dakterras:
  • Dieter & Sophian (Sax en Bas)
  • Kunstenares Anita Familje
 • 14 tot 15u – T’Ile Malines: Sjarazangkoor
 • 14u Fiets- en voetgangersbrug:
  • Busta Move – breakdance
 • 15u Fiets- en voetgangersbrug:
  • K!dans – Flashmob
 • 15.30 tot 16.30u – Parking Keerdok – infopunt: dwarsfluitkwartet KLANK
 • 16.30 tot 17u – Fiets- en voetgangersbrug: kunstenaars tonen hun werken

Volledig programma: www.mechelen.be/sfeerdok

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail