Startende ondernemingen

Ondanks coronacrisis veel startende ondernemers in Mechelen

Niettegenstaande dat 2020 geen gemakkelijk jaar was voor veel ondernemingen, schrikt de coronacrisis de Mechelaars niet af om te ondernemen. In 2020 werden er in Mechelen 1148 nieuwe ondernemingen opgestart. Een mooi cijfer in zo’n annus horribilis. Het aantal starters ligt in dezelfde lijn als dat van 2019 en zelfs hoger dan in 2018, 2017 en 2016.

De coronacrisis heeft de ondernemingszin van de Mechelaars niet aangetast. Integendeel. In volle crisistijd gingen 1148 ondernemers de uitdaging aan om een nieuwe zaak op te starten. Dat zijn er amper 30 minder dan in 2019 toen er 1178 ondernemers in Mechelen een zaak opgestart hadden. Maar wel meer dan in 2018, 2017 en 2016 toen er respectievelijk 1019, 883 en 804 starters waren.

“Starten met ondernemen is de voorbije jaren populairder geworden. Ondanks de coronacrisis merken we dat we goed stand houden wat betreft startende ondernemingen in Mechelen. Dat is toch bemoedigend gezien de omstandigheden en stemt ons hoopvol. Ook naar de toekomst toe blijven we volop inzetten om startende ondernemers op weg te helpen en te ondersteunen”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie.

Starterswerking

In januari van vorig jaar hield de stad een nieuwe starterswerking onder de doopvont. De starterswerking heeft als doel om nieuwe ondernemers wegwijs te maken en ondersteuning te bieden bij het opstarten van een nieuwe zaak.  De starterswerking kan daarvoor rekenen op de samenwerking met een aantal partners zoals o.a. Vlaio, Unizo, Voka, VDAB, Starterslabo, Haven, … Ook bij deze partners merken ze geen grote toeval wat betreft het aantal startende ondernemers. De gesprekken van de starterswerking werden noodgedwongen online gegeven.

Vanwege de coronamaatregelen kunnen er geen fysieke gesprekken doorgaan. Dat heeft zijn beperkingen, maar het heeft ook een aantal voordelen opgeleverd. Zo kan er agendamatig kort op de bal gespeeld worden en kunnen startende ondernemers over heel Vlaanderen bereikt worden tijdens de onlinesessies. Naar de toekomst toe zal het online-verhaal ook verdergezet worden. We kunnen wel stellen dat startende ondernemers ook de digitale weg gevonden hebben.

De startende ondernemers worden via verschillende gesubsidieerde trajecten ondersteund zoals Sundry Seeds, Siree en het project Manestarters. “We zorgen er vanuit de stad voor dat deze trajecten goed op elkaar afgestemd worden, zodat startende ondernemers de juiste kansen krijgen om te starten in Mechelen”, klinkt het bij Greet Geypen.

Ook Manestarters draagt bij tot nieuwe ondernemers

Via Manestarters – een samenwerkingsproject tussen de Stad Mechelen, Thomas More (SPARK), KULeuven (Campus De Nayer) en J@M – worden er heel wat nieuwe ondernemers aangetrokken. Manestarters is een on- en offline community voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar uit onze regio.

De J@m jongeren worden bij de opstart van hun onderneming begeleid door Fouad Ramdani van J@m. Daarnaast kunnen zij hun bedrijf ook opstarten via Haven, waarbij Haven zorgt voor de administratie en het ondernemingsnummer voor de jongeren.

“We merken dat er bij jongeren heel veel vraag is naar deze begeleiding om te ondernemen. We willen onze jongeren ondersteunen zodat ze hun ambities kunnen waarmaken. Het is leuk dat wij ook ons steentje bijdragen en jongeren kunnen begeleiden naar het ondernemerschap in Mechelen”, aldus Zineb El Boussaadani, voorzitter van J@M.

Nieuwe horecazaak draait proef met zo’n 200 gratis maaltijden

Een van die startende ondernemingen is Late Quatro, een project van vier jongeren die vanaf 2 februari hun horecazaak opstarten vanuit Artenova. Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, zal de zaak weliswaar enkel instaan voor takeaway.

Als test zullen zij dinsdag proefdraaien en een gratis maaltijd aanbieden aan de werknemers van het AZ Sint-Maarten, die op dat moment dienst hebben.

“We willen hiermee enerzijds bekijken of onze organisatie op punt staat en bekijken waar we ons nog kunnen verbeteren. Het is een serieuze uitdaging, want we voorzien toch een maaltijd voor ongeveer 210 mensen. Anderzijds dragen wij de mensen in de zorg een warm hart toe en willen we hen bedanken voor hun inspanningen tijdens deze moeilijke periode”, klinkt het bij Azzedine Belhasnioui en Kaafi Ahmed van Late Quatro. Late Quatro is altijd op dinsdag open vanaf 15 uur. Voor meer info of wie de menukaart wenst aan te vragen, kan terecht op info@latequatro.be. Ook kan je hen volgen via Facebook en Instagram.

Ondernemers in spe die interesse hebben om een zaak op te starten, kunnen terecht op www.mechelen.be/startmetondernemen. Jongeren tussen 18 en 30 jaar die hun ambities willen waarmaken en nood hebben aan ondersteuning of hun concept willen pitchen, kunnen terecht op www.mechelen.be/manestarters.

Deel dit artikel

Share on facebook
delen
Share on twitter
delen
Share on linkedin
delen
Share on email
E-mail