Schipke-2

Omvorming van ‘t Schipke tot museumcafé mogelijk dit jaar van start

Het fraaie 18de eeuwse pand op de hoek van de Frederik de Merodestraat en Sint-Jansstraat, algemeen gekend als ’t Schipke, maakt deel uit van de site van het Hof van Busleyden. Stad Mechelen heeft de ambitie om er het museumcafé in onder te brengen en de werken nog dit jaar van start te laten gaan. Hiervoor moet de stad zeker zijn van de restauratiepremie van het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed. Daarvoor loopt er momenteel een selectieprocedure.

In ‘t Schipke, het historisch pand uit 1772, was van 1947 tot 2011 de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn gevestigd. Sindsdien staat het gebouw leeg te wachten op zijn herbestemming tot museumcafé. Begin 2014 werden architectenbureaus dmvA en HCL.R, die ook instonden voor het ontwerp van het Hof van Busleyden, als ontwerpers aangesteld. In de loop van 2014 maakten zij een ontwerp voor de restauratie en herinrichting van het pand op. Eind dat jaar waren de plannen voor de restauratie en herbestemming klaar en werd er een restauratiepremie aangevraagd bij de Vlaamse overheid. Sindsdien wacht Stad Mechelen op de toekenning van deze premie om de werken te kunnen starten.

“Het gebouw staat nu bijna 10 jaar leeg. Om het pand niet verder te laten verloederen willen we zo snel mogelijk starten met de restauratie. Het museumcafé op de museumsite is een grote meerwaarde voor het museum en de buurt. Net zoals de Oude Stadsfeestzaal die in de buurt ligt en wordt omgetoverd tot een bioscoop. Als alles goed gaat, staat ’t Schipke eind dit jaar in de stellingen”, zegt Koen Anciaux de schepen van monumenten.

“Hof van Busleyden is een humanistisch huis dat we stap voor stap in ere herstellen”, zegt schepen van cultuur en toerisme Björn Siffer. ”In ons museum zoekt bourgondische kunst de dialoog op met hedendaagse thema’s. Maar ons museum mist nog een gezellige plek om na te kaarten, om te reflecteren of om gewoon samen te komen. Weldra komt in ’t Schipke met de prachtige binnentuin van het Hof van Busleyden een nieuwe toplocatie voor de buurt, voor onze stad.”

Het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed is momenteel bezig met de selectie van dossiers die in 2021 een restauratiepremie zullen krijgen. ’t Schipke kan hiervoor in aanmerking komen. De premie is essentieel voor Stad Mechelen om aan de restauratie te kunnen starten. Indien Mechelen niet wordt geselecteerd, zullen de werken worden uitgesteld. De werken zijn geraamd op 740.000 euro. De restauratiepremie is geraamd op 365.000 euro.

Deel dit artikel

Share on facebook
delen
Share on twitter
delen
Share on linkedin
delen
Share on email
E-mail