Noodfonds van 150.000 euro voor energiebesparende maatregelen in gebouwen van Mechelse verenigingen

Stad Mechelen maakt eenmalig een noodfonds van 150.000 euro vrij voor energie- en CO2-besparende maatregelen in lokalen en gebouwen van Mechelse sport-, cultuur- en jeugdverenigingen. Zowel kleine als grote investeringen komen in aanmerking voor gebruik te maken van het fonds.

De huidige energiecrisis brengt ook heel wat verenigingen in de problemen. Ze maken vaak gebruik van verouderde infrastructuur met torenhoge energiefacturen als gevolg. De vraag naar ondersteuning en investeringen voor meer efficiënte en duurzame energie in eigen of gehuurde gebouwen is groot. Daarom besliste Stad Mechelen om een noodfonds op te stellen voor energiebesparende maatregelen in deze lokalen en gebouwen. De verenigingen kunnen een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor een subsidie.

Schepen van klimaat en duurzaamheid Patrick Princen: “Om als stad klimaatneutraal te worden, moeten we in alle sectoren en op alle domeinen inspanningen leveren. Bovendien lijken de energiekosten nu wat te dalen, maar blijft het onduidelijk wat er in de toekomst zal gebeuren. De kans dat ze op een relatief hoog niveau blijven staan, is groot. Met het stimuleren van duurzame ingrepen bij verenigingen geven we hen een duwtje in de rug en worden ze nog een sterkere partner om onze stad klimaatvriendelijker en toekomstbestendiger te maken.”

Schepen van cultuur Björn Siffer en schepen van sport en jeugd Abrahman Labsir lichten verder toe: “De voorbije jaren waren financieel niet gemakkelijk voor de Mechelse verenigingen. Daarom willen we voorkomen dat hun inkomsten worden opgeslorpt door hoge energieprijzen. Investeren in energiebesparende maatregelen is dus ook investeren in mensen.”

Stad Mechelen roept op om aanvragen in te dienen voor 31 maart 2023. Deze subsidie-aanvraag kan voor kleine ingrepen onder de 5.000 euro, maar ook grotere investeringen tot maximum 50.000 euro. De aanvraag dient te komen vanuit een erkende Mechelse sport, socio-culturele of jeugdvereniging. Ook moeten de gevraagde ingrepen dienen voor efficiëntere en duurzamere energie in eigen of gehuurde gebouwen met een zo groot mogelijke impact op emissies (euro/CO2). Ga naar klimaatneutraal.mechelen.be/energiefonds-aanvraag om je aanvraag in te dienen.

Meer info rond het noodfonds is te vinden op klimaatneutraal.mechelen.be/noodfonds-energie-voor-verenigingen. Checken of jouw gebouw of lokaal al energiezuinig is?

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail