Nieuwe toekomst voor sportzone achter sporthal Kouter

Stad Mechelen heeft plannen met de sportterreinen die zich achter sporthal Kouter in Leest bevinden en gaat hiervoor een ontwerper aanstellen om de aanwezige sportinfrastructuur te moderniseren. De leegstaande schaatsbaan wordt afgebroken. In de plaats komt er nieuw gebouw met daarin o.a. een kantine en kleedkamers. Ook de parking krijgt een upgrade. Er wordt gezocht naar een optimale afstemming tussen de nieuwe infrastructuur en de bestaande sporthal. Daarnaast worden de twee voetbalvelden vernieuwd en wordt het de thuisbasis van het nieuwe project tussen Rapid Leest en Leest United.
De stad was op zoek naar een oplossing voor SK Rapid Leest. De terreinen en accommodatie van de voetbalclub liggen immers zonevreemd. SK Rapid Leest moet omwille van een procedure van bouwovertreding op zijn huidige site verdwijnen.

Voor een aantal verenigingen die in zonevreemd gebied liggen, heeft de stad intussen
een oplossing gevonden via het RUP ‘Zonevreemde Recreatie’. Aangezien het huidige terrein van SK Rapid Leest zich in ruimtelijk kwetsbaar gebied bevindt, kon er voor hen helaas geen oplossing geboden worden.

Ondertussen hebben de bestuursploegen van Leest United en Rapid Leest elkaar ook gevonden. De site achter de sporthal moet de thuisbasis vormen voor het nieuwe samenwerkingsproject dat beide clubs voor ogen hebben.

Openluchtsportcluster

“De verlaten terreinen van voetbalclub VV Leest en het verlaten gebouw van de
ijspiste achter sporthal Kouter, vormen een goede locatie voor een openluchtsportcluster. Echter zijn de huidige faciliteiten aan een grondige vernieuwing toe. Vandaar dat we een ontwerp laten opmaken waarbij de ijspiste zal plaatsmaken voor een kleiner gebouw met daarin o.a. een kantine en kleedkamers. De parking wordt vernieuwd en de twee voetbalvelden worden aangepakt. Er wordt ook gezocht naar een optimale afstemming tussen de nieuwe infrastructuur en de bestaande sporthal. Op deze manier bestendigen we het voorbestaan van SK Rapid Leest, ondersteunen we het samenwerkingsproject tussen SK Rapid Leest en Leest United en blazen we een verouderde en verlaten site, nieuw leven in”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening, Greet Geypen.

De leegstaande schaatsbaan wordt afgebroken. De nieuwbouw verrijst op dezelfde plaats. Achter de sporthal ligt agrarisch gebied. Het nieuwe gebouw mag niet verbonden zijn met de sporthal omdat het dan een zonevreemde uitbreiding is. De ontwerper zal gevraagd worden om heel de site op te nemen, zodat bekeken kan worden hoe de nieuwbouw en de bestaande sporthal, maximaal op elkaar afgestemd kunnen worden.

“Het is belangrijk dat jongeren kunnen sporten en dat ze dat kunnen doen in hun eigen omgeving. Door de zone achter de sporthal grondig te vernieuwen, moet een lokale vereniging geen andere oorden opzoeken en creëren we een nieuwe bestemming voor de Leestse jeugd. Het blijft belangrijk dat wij onze lokale sport- en jeugdactiviteiten blijven ondersteunen. Ook voor de buurt is het een meerwaarde. We bekijken momenteel de mogelijkheid om er ook andere sporttoestellen te plaatsen, zodat we de sportbeleving op de site vergroten en iedereen er kan sporten”, besluit Abdrahman Labsir, schepen van Sport.

Om de site te vernieuwen, gaat de stad een ontwerper aanstellen en zal er maximaal rekening gehouden worden met de omwonenden. Wanneer het ontwerp klaar is, wordt er nog een infomoment voorzien voor de buurt.

 

 

 

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail