Nieuwe koffiebar Museum Hof van Busleyden opent in de lente in historisch pand ’t Schipke

In de lente van 2024 opent de gloednieuwe koffiebar van Museum Hof van Busleyden in ’t Schipke, het historische pand op de hoek van de Frederik de Merodestraat en de Sint-Janstraat. Na jaren leegstand krijgt het 18e-eeuwse gebouw daarmee eindelijk een nieuwe invulling. De nieuwe uitbater BAI gaat ook de museumshop uitbaten.
Het voorbije jaar onderging het 18e-eeuwse hoekpand al een grondige restauratie: na jaren leegstand is het gebouw klaar voor een nieuwe invulling. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping komt de koffiebar van Museum Hof van Busleyden. Het museum gaat voor de uitbating ervan een samenwerking aan met BAI uit Kontich, dat vandaag al verschillende museumshops en pop-up stores uitbaat, waaronder die van het KMSKA in Antwerpen en het AfricaMuseum in Tervuren.

Björn Siffer, Schepen van cultuur: “Met deze concessie blazen we eindelijk nieuw leven in een gebouw dat al meer dan 10 jaar leegstaat. ’t Schipke is een beschermd 18e-eeuws huis in rococostijl en bij de Mechelaar vooral bekend als de vroegere thuisbasis van de beiaardschool.  Door de locatie lag de keuze voor een koffiebar voor Museum Hof van Busleyden voor de hand: het is de ideale plaats om de drempel naar het museum verder te verlagen en museumbezoekers de stad in te trekken.”

De nieuwe koffiebar en museumshop gaat niet enkel museumbezoekers aantrekken, het moet een plek zijn waar voorbijgangers, buren, gezinnen die van de tuinen komen genieten en take-awayklanten de weg naar vinden.

Schepen van Monumenten en Gebouwen Arthur Orlians vult aan: “Met de restauratie van ’t Schipke zetten we weer een nieuwe stap richting het opwaarderen van beschermde gebouwen in onze stad. Na de restauratie van het stadspaleis en de renovatie van ’t Schipke ondergaan ook de museumtuinen de komende maanden een transformatie. Dankzij het terras van de koffiebar zullen nog meer mensen kunnen genieten van deze groene parel in de stad. Met Cinema Lumière, café het Maanlicht, en de investeringen in het museum en ’t Schipke, wordt de Frederik de Merodestraat echt een zeer aantrekkelijke en gezellige straat om ons stadscentrum binnen te wandelen.”

“Hiermee brengen we niet alleen een stuk Mechelse geschiedenis tot leven, maar tillen we ook de horecasfeer in Mechelen naar een hoger niveau,” zegt Greet Geypen, Schepen van Economie. “Bezoekers van Museum Hof van Busleyden kunnen binnenkort genieten van een authentieke koffiebar in dit adembenemende achttiende-eeuwse pand. Deze toevoeging verrijkt niet alleen de bezoekerservaring, maar vormt ook een waardevolle aanvulling op het groeiende horecalandschap van Mechelen.”

Museumshop

Naast de koffiebar omvat de samenwerking met BAI ook de exploitatie van de museumshop. Die krijgt bij de heropening een moderner en frisser aanbod, gericht op de vele kunst- en cultuurliefhebbers die het museum bezoeken. De museumshop is ook toegankelijk voor wie het museum niet bezoekt maar enkel wil snuisteren in het aanbod. Er komt ook een online shop.

“Met onze ervaring als uitgever van kunstboeken en ontwikkelaar van culturele merchandise hebben we een goed beeld van wat een museumbezoeker wil, en daarbij houden we ook de vinger aan de pols om te zien wat er leeft,” duidt Kathleen Borms van BAI. “We vertrekken vanuit de vaste collectie van het museum, zoals de unieke collectie Besloten Hofjes, om een sterk aanbod te creëren en de collectie helemaal op maat van Mechelen te maken. Voor ons is het belangrijk dat elke bezoeker een stukje museum mee naar huis kan nemen.”

De heropening van het museum is voorzien in de lente van volgend jaar. Meer info: hofvanbusleyden.be

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail