Nekkerspoel is groene parel rijker

Vandaag is de wens van Maria Van Deyck uitgekomen. Tussen de Nekkerspoelstraat en de Paardenkerkhofstraat kan de buurt nu genieten van de weelderige boomrijke tuin van 7.300 m2 met hondenweide, een buitenklasje en binnenkort ook fruitbomen. Ter ere van Maria kregen de buurtbewoners ook zaadbommetjes om de natuur nog wat verder te verspreiden.

“Groen is meer waard dan geld” zei Maria ‘Mit’ Van Deyck altijd. Nog voor haar overlijden in 2019 had ze al gesprekken gehad met het stadsbestuur over de toekomst van haar tuin. Na haar overlijden schonk ze die aan de Koning Boudewijnstichting. Op 25 januari 2024 werd er vervolgens een erfpachtovereenkomst van 99 jaar getekend tussen de stichting en het Mechelse stadsbestuur om de droom van Maria uit te laten komen. Het nieuwe Maria Van Deyckpark wordt dan ook als eerbetoon vernoemd naar haar.

Burgemeester Bart Somers: “Ons parken- en tuinenplan is een groene draad die loopt doorheen verschillende legislaturen. Dat deze tuin is bewaard gebleven hebben we te danken aan de vastberadenheid van de voormalige eigenares. Zelf stuurde Maria Van Deyck de ene na de andere projectontwikkelaar die het domein wilde verkavelen wandelen. De definitieve bestemming als buurtpark is daarmee een postuum saluut aan de bezieler van dit stukje paradijs in Nekkerspoel.”

Naast de tuin van 73 are zijn er ook twee bouwgronden en het huis van Maria en haar wijlen echtgenoot, Roger Medart, inbegrepen in het nieuwe park. Het huis is afgebroken om de toegang tot het park langs de Nekkerspoelstraat te vergroten. Daar en langs de andere ingang via de Paardenkerkhofstraat, komen in het volgend plantseizoen fruitbomen met bloemrijk grasveldjes er rond. Doorheen het park zijn ook enkele wandelpaadjes aangelegd en zijn er nog 9 bomen aangeplant. Met boomstronken in de vorm van een klein amfitheater is er een buitenklasje ingericht en met een kastanjehouten omheining is een schaduwrijke hondenweide toegevoegd. De bestaande aanplanting is volledig behouden, net zoals Maria dat had gewild. Een kastanjehouten omheining beschermt dan ook het gedeelte waar Maria jarenlang met een groot hart voor de natuur voor heeft gezorgd, zoals de braamstruweel. Hier kunnen de kleine en allerkleinste diertjes die al in de tuin vertoefden ongestoord verder floreren.

Schepen van natuur- en groenontwikkeling, Patrick Princen, vertelt verder over het belang van deze groene ruimte in de wijk: “Maria haar hart zat op de juiste plaats, ze koesterde met veel liefde haar tuin en de natuur. Dat gedachtegoed zetten we graag door in de volledige wijk. Samen met het vernieuwde Kalverenpark, het Papenhofpark en de Vrouwvliet maken we een groene ader door de wijk naar de Dijle. De tuin van Maria is daarin een erg belangrijk puzzelstuk die we net zoals haar zullen koesteren met de hele buurt.”

Ook schepen van patrimonium, Arthur Orlians, is enthousiast: “De erfpachtovereenkomst met de Koning Boudewijnstichting gaf ons de unieke kans om dit perceel om te vormen tot een publieke tuin en zo de wijk Nekkerspoel meer ademruimte te geven. Het park biedt een de inwoners van de wijk een waardevolle ruimte voor ontspanning en natuurbeleving, wat de levenskwaliteit in deze buurt alleen maar ten goede zal komen.”

 

Opening met buurtbewoners

Vandaag, zaterdag 25 mei, is de tuin officieel geopend samen met de buurtbewoners. Zij kregen ook een zaadbom mee om te planten aan de ingang langs de Nekkerspoelstraat of om thuis te planten, een knipoog naar de moeder van Maria die een handel had in zaai- en plantgoed. Het ouderlijk huis van Maria grenst namelijk ook aan de tuin, die in die tijd dan ook het aanplantterrein was voor de handel. Na het overlijden van haar moeder, vormde Maria de tuin om tot een parel vol leven, met eenden, kippen en zelfs een pauw. Die tuin is nu met een groot eerbetoon aan Maria geopend voor de hele buurt waar zij zo van hield.

Praktische info

Het Maria Van Deyckpark volgt de openingsuren van het Kalverenpark met seizoensgebonden aanpassingen. Deze openingsuren zijn als volgt:

  • November tot en met februari van 9u tot 17u
  • Oktober en maart van 9u tot 18u
  • April tot en met september van 9u tot 20u

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail