aa74ed76-71b1-4f78-8d93-e4e14259c677

Meldsysteem voor maaltijdkoeriers

Een meldsysteem met een unieke code per (brom)fiets moet komaf maken met het onveilig rijgedrag van sommige maaltijdkoeriers. Zestien Mechelse deliveryzaken ondertekenen een engagementsverklaring.

De problematiek is niet nieuw. In 2015 lanceerde de stad een eerste actieplan tegen overlast door ‘pizzabrommertjes’. Sindsdien is het aantal deliveryzaken in Mechelen alleen maar toegenomen en diverser geworden. Pizzacowboys kregen het gezelschap van koeriers van afhaalmaaltijden allerhande, op brommertjes, maar de laatste jaren ook steeds vaker op elektrische fietsen. “Een aangepast actieplan drong zich op. Deze keer gaan we ook een stuk verder. Elke fiets of brommer krijgt een opvallende sticker opgekleefd met daarop een unieke en gemakkelijk te onthouden code, een combinatie van een letter en een cijfer. Bedoeling is om overtreders eenvoudig te identificeren. Meldingen van onveilig rijgedrag kunnen op die manier ook beter opgevolgd worden”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

Ook de burger kan onveilig rijgedrag melden door de code te in te geven via het gekende algemeen meldformulier op de stadswebsite. “Het team stadstoezicht gaat hiermee aan de slag en neemt aan de hand van de melding contact op met de zaakvoerder om de betrokken koerier bij te sturen. Pas als de gemaakte afspraken dode letter blijven, kan de politie desnoods repressief optreden”, zegt schepen van preventie Abdrahman Labsir.

Engagementsverklaring
Bedoeling is natuurlijk dat het zover niet moet komen. Daartoe engageren ook de zestien zaakvoerders zich door het ondertekenen van een nieuwe engagementsverklaring. Met de ondertekening ervan verklaren zij zich akkoord met de invoering van het meldsysteem en de wettelijke vereisten en verwachtingen die aan de koeriers worden opgelegd.

“De finaliteit is helder: geen kliksysteem, geen heksenjacht, wel overlast en onveilig rijgedrag bij leveringen van warme maaltijden voorkomen. De ondernemers van de deliveryzaken zijn daarin trouwens onze bondgenoot. In de voorbereiding de voorbije weken bleek al snel dat ook zij vragende partij zijn voor een soortgelijk systeem”, aldus nog Vandersmissen.

De eerste fietsen en bromfietsen zijn al gelabeld en rijden intussen rond. De komende weken volgt de rest. In totaal zullen ongeveer 34 elektrische fietsen en 24 brommers een sticker krijgen.

 

Deel dit artikel

Share on facebook
delen
Share on twitter
delen
Share on linkedin
delen
Share on email
E-mail