Mechelse scholieren vertrekken naar Urban Youth Games in Parijs

Vanmiddag stapten 38 scholieren de bus op richting allereerste internationale editie van de Urban Youth Games. Bestemming: Parijs. De Urban Youth Games wil kinderen uit de basisschool samenbrengen via een inclusief sportprogramma. De internationale editie in Parijs vormt de proloog van de regionale Games in Mechelen, die eind oktober plaats vinden. De stad financiert die Games en trakteerde de sportieve scholieren vandaag op een uitwuiflunch in sporthal IHAM.

Vorig jaar besliste Stad Mechelen om in te tekenen op een regionale editie van de Urban Youth Games. Die tweedaagse gaat einde oktober dit jaar door. “Fijn en uniek gevolg van deze samenwerking met Urban Youth Games is de deelname aan de allereerste internationale editie: tientallen Mechelse leerlingen uit 5de en 6de leerjaar krijgen zo de kans om te sporten in Parijs en zo die unieke olympische sfeer te beleven,” vertelt Sportschepen Abdrahman Labsir.

Inclusieve sportdag om niet te vergeten
Team Sport, trekker van het event in Mechelen, en dienst Onderwijsondersteuning betrokken de verschillende onderwijskoepels, die een delegatie van Mechelse leerlingen samenstelden. In totaal engageren 38 5de– en 6de-jaars uit 8 verschillende basisscholen zich voor een sportdag om niet te vergeten, samen met hun 10 begeleiders. De deelnemende scholen zijn GO! BS Lyceum, GO! BS Maurits Sabbe/Abeel, De Parel, Sint-Jozef Coloma, Sint-Pieter, De Vlieger, Ursulinen Mechelen, OLV van de Ham.

“We lieten hen niet zomaar vertrekken, maar trakteerden de scholieren op een ‘uitwuiflunch’ in sporthal IHAM om elkaar beter te leren kennen,” zegt schepen Labsir. “De kinderen krijgen ook een rugzak en een boekje waarmee ze onderweg op de bus kunnen knutselen. Onze Mechelse delegatie trekt een dagje eerder naar de Games, zodat ze de volgende dag helemaal fris en monter aan de start staan.”

Diversiteit troef
In Parijs, in het sportpark van Marville, wacht hen vrijdag een inclusieve sportdag met olympische touch. Het event is immers een samenwerking met de Olympische Spelen, Paralympische Spelen en de Special Olympics. De deelnemers mogen zich dan ook verwachten aan een heuse openingsceremonie waarin ze zelf de hoofdrol spelen via een ingestudeerde Haka. In totaal nemen 2000 kinderen uit België en Frankrijk deel aan dit internationale event. In afwachting van de aankomst van alle deelnemers richt de organisatie een kinderdorp in waar de scholieren al verschillende kleine activiteiten kunnen uitproberen.

De Urban Youth Games zijn zo georganiseerd dat ieder kind, ongeacht achtergrond, woonplaats of talent, kan meedoen. Diversiteit is troef, met als doel om jezelf op sociaal, cultureel en mentaal vlak te ontwikkelen en deel uit te maken van een uniek groepsgebeuren. De Mechelse kinderen worden per klas ingedeeld voor twee sportinitiaties van elk anderhalf uur, waar ze heel wat andere kinderen zullen ontmoeten. Ze krijgen daarbij ad random een sport toegewezen. Zo speelt de organisatie in op de verrassing, en krijgen ook minder bekende of minder vanzelfsprekende sporten de nodige ruchtbaarheid.

Op het einde van de dag krijgt iedere deelnemer een medaille, en volgt er uiteraard een slotceremonie.

Mechelse editie in oktober
Op 24 en 25 oktober gaat de regionale editie van de Urban Youth Games door in Mechelen. Dankzij deze editie – met Mechelen als gaststad – mochten we onder andere Mechelse scholieren afvaardigen voor de Games in Parijs. Mee in dit inclusieve traject zitten ook playbooks. Dat zijn leuke, speelse oefeningen met focus op fairplay, die leraars kunnen inzetten tijdens hun sportlessen. Tot slot ondersteunen de Urban Youth Games ook de verschillende scholen bij het lanceren van challenges, oftewel de promotie van inclusie door verschillende bijeenkomsten van de onderwijskoepels.

“De Urban Youth Games belichamen een krachtige boodschap van inclusie, gezondheid en samenzijn en inspireren zo onze scholieren. Door jongeren van diverse achtergronden samen te brengen, bevorderen ze wederzijds begrip. Deze games zijn daarom niet alleen een viering van sport, maar ook van vriendschap en persoonlijke groei. Daar bieden we als stad maar al te graag een platform toe”, besluit schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail