Project Wolf is het medialab van jeugddienst Mechelen en gratis voor jongeren van 16 tot 25 jaar die zin hebben om in de mediawereld te duiken. Het medialab richt zich op een mix van vier mediavormen: video, radio, digitaal content en fotografie. Wolf breekt weer voorzichtig uit zijn kot en maakt op donderdag 24 juni vanaf 15u zijn “Project Wolf Comeback”. Na 1,5 jaar coronaperikelen maken drie wolven opnieuw radio in een tradiostudio. De drie radiowolven (Youcef, Charlotte en Oyinda) zullen die namiddag de personeelsradio voor hun rekening nemen waarbij Mechelse medewerkers verzoekplaatjes mogen aanvragen.
“De focus ligt op het laagdrempelig inspireren van talentontwikkeling bij jongeren. Hier gaat geen enkel Mechels jong talent verloren en wie wil doorgroeien in de mediawereld krijgt hiervoor dan ook de kans om zich te laten horen. Onze jeugddienst werkt hiervoor samen met scholen, kerken, organisaties zoals Mechelen Feest, Visit Mechelen en socialiseren zich snel op elk terrein, zoals een echt wolf in de natuur.”, vertelt schepen van jeugd Abdrahman Labsir met trots.
Gloednieuwe studio
Project Wolf is gestart vanuit een Europees Project Villa Crossmedia in 2012. De huidige radiostudio dateert van toen en noodzakelijke reparaties, zoals het mengpaneel, was aan vernieuwing toe. Daarnaast zijn er voor de foto- en videowolven een vlogcamera en nieuwe camera’s aangekocht.
In de nieuwe studio werkt alles nu digitaal en minder storingsgevoelig dan vroeger. Zo kan men nu gemakkelijker bellen via Skype en Zoom en is er een podcast-set aangekocht. Kortom Project Wolf is mee gedigitaliseerd anno 2021.
Project Wolf bereikte in 2019 een 100-tal jongeren via workshops, mediaprojecten en eigen radioshows. In totaal werken drie tot vier radiomakers aan 13 radioprogramma’s waarvan 10 wekelijks en 3 tweewekelijks. Een 6-tal meters/peters begeleiden jongeren en nieuwkomers binnen de vrijwilligerswerking. De vaste vrijwilligerswerking bestaat uit een 35-tal jongeren.
Zomer vol mediaprojecten
Project Wolf is tijdens de lockdown actief gebleven via een aanbod aan digitale brainstormsessies of workshops, maar uiteraard staan de wolven terug te popelen om van elkaar te leren en hun stem te laten horen. Donderdag 24 juni is dan het startschot van een zomer vol mediaprojecten. Een greep uit het aanbod zijn de maanrockredactie, podcasts en heel wat workshops. Zoals radio voor beginners, radio voor gevorderden en nog veel meer. Gloednieuw is ook de ondersteuning van Q dj Vincent Van Geel waarbij hij tijdens een 1 op 1 online feedbacksessie radiowolven feedback en tips geeft om hun radioprogramma te verbeteren.
“Toch wel knap dat, ondanks de lockdown, 10 nieuwe wolven het afgelopen jaar hun weg naar de “digitale”studio vonden. Een mix van Mechelse middelbare studenten en Thomas More studenten die in hun vrije tijd willen bijleren, zich ontplooien en gelijkgezinden willen ontmoeten. Met de nieuwe studio en nieuwe materialen, die we hebben kunnen realiseren, hopen we nu nog meer creatieve wolven aan te trekken.”, vertelt jeugdschepen Abdrahman Labsir.