Mechelse jongeren geven creatief signaal tegen racisme en discriminatie

Hoe kunnen we op een creatieve manier een vuist maken tegen racisme en discriminatie en zo een stem geven aan heel veel jongeren? Over die vraag hebben een aantal Mechelse jongeren zich gebogen in het najaar van 2020. Onder begeleiding van vier coaches en via verschillende methodieken en workshops gingen ze aan de slag met woord, beeld en muziek. De vijf eindproducten worden dit weekend voor het eerst met de buitenwereld gedeeld.

“De deur van onze jeugddienst staat altijd open voor Mechelse jongeren. Ook als ze vragen hebben rond racisme en discriminatie. Samen met RADAR Mechelen gingen ze in september aan de slag met het project ‘creatief signaal tegen racisme’. Trots om te zien hoe onze Mechelse jongeren kleur bekennen in de strijd tegen racisme en stille protestacties via muziek, video, gedichten, murals op een krachtige manier tot bij de Mechelaar brengt“, zegt Abdrahman Labsir, schepen van jeugd en preventie, enthousiast.

Schepen van cultuur Björn Siffer: “Deze generatie van jonge Mechelse kunstenaars beseft dat we niet meer in vrijblijvende tijden leven. Racisme, homofobie en andere uitingen van onwetendheid en intolerantie kleuren elke dag de pagina’s van onze kranten. Dat betekent dat kunst ook niet vrijblijvend moet zijn. Onder begeleiding van onze coaches maakten de artiesten van RADAR geëngageerde werken. Ze hebben mijn steun!”

“Mechelen is een warme en inclusieve stad, waar iedereen zich thuis en welkom moet voelen”, zegt schepen van diversiteit en gelijke kansen Gabriella De Francesco. “Het parcours is hobbelig en samen hebben we nog een hele weg af te leggen, maar ik ben blij dat de jeugd mee op de kar springt en mee wil sensibiliseren rond de impact van vooroordelen en uitsluiting. Met hun creativiteit kunnen ze heel veel mensen bereiken. In deze tijd van toenemende polarisatie springt Mechelen er steeds meer uit als een hoopvol voorbeeld.”

Morgen, zondag 21 maart, is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. In het kader daarvan worden al deze signalen dit weekend de wereld ingestuurd via de facebook- en instagrampagina van RADAR Mechelen en 2800leeft.

www.radarmechelen.be

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail