Mechelse jeugdraad vraagt de stem van Mechelse jongeren

via succesvolle actie en slogan ‘join the pac(t)’

 

De Mechelse jeugdraad is de nieuwe generatie stadsmakers tussen 15 en 25 jaar. Sinds vrijdag 11 december komen ze voor de eerste keer naar buiten met hun nieuwe slogan, ‘join the pac(t)’. Deze slogan is het startschot voor een actieve jeugdraad die de stem van jongeren wil horen en versterken. Door deze actie hoopt Jeugdraad Mechelen zich terug kenbaar te maken bij alle Mechelse jongeren en samen met hen Mechelen nog meer jongerenproof te maken. Twee leden trekken rond met de jeugdraadkar tot en met zaterdag 19 december en vragen aan jongeren op straat op om een korte bevraging in te vullen. De enquête verloopt volledig coronaproof via QR code of online via  mechelen.be/jeugdraad
 

“We hebben sinds dinsdag opnieuw ons kindvriendelijk label in ontvangst mogen nemen. Dit label zorgt ervoor dat we de komende jaren nog sterker inzetten op participatie met kinderen en jongeren. Het getuigt dan ook van sterk jong en Mechels engagement  dat de Mechelse jeugdraad nu naar buiten komt om de stem van jongeren te aanhoren. Dat is betrokkenheid in zijn pure vorm, op straat én coronaproof. Trots om jeugdschepen van Stad Mechelen te zijn.”, vertelt Abdrahman Labsir.

Natte maar succesvolle start

Om scherpe adviezen te schrijven op basis van de stem van jongeren, wil Jeugdraad Mechelen in interactie gaan met jongeren. Corona stak hier de voorbije maanden een stokje voor, maar de pactmakers zaten niet stil en zochten een coronaproof alternatief. Zo trokken ze de straat op met de jeugdraadkar.

De slogan “join the pac(t)” laten ze achter met ecologische krijtgraffiti op de grond in de binnenstad. Het regenweer zorgde er echter voor dat de krijtgraffiti niet lang bleef staan, maar de boodschap is duidelijk:  “Word een pactmaker en zorg dat je ‘het pact’ versterkt door jouw stem te laten horen”, vertelt Eva Claes van Jeugdraad Mechelen.

Op dinsdag 15 december was de eerste bevraging waarbij er reeds 32 jongeren tussen 15 en 25 jaar de bevraging hebben ingevuld. Nog tot en met zaterdag 19 december is de jeugdraadkar en twee jeugdraadsleden te spotten op verschillende plekken in de binnenstad (Veemarkt, Grote Markt, Nekkerspoel, Bruul…).

De bevraging zal nog online staan tot en met januari 2021 om vanaf februari de beslissing te maken met welk thema de jeugdraad actief aan de slag gaat. Deze open bevraging laat ons toe om informatie en advies in te winnen rond de voorstellen of vragen die bij de Mechelse jongeren leeft. Nadien koppelen we terug naar de jongeren rond de adviezen die we aan het stadsbestuur zullen voorleggen. De bevindingen van de bevraging en mogelijke thema’s zullen via de social media kanalen van jeugdraad Mechelen worden gecommuniceerd.

 

Start van een nieuw Mechels jeugdverhaal
Naast de bevraging is de Mechelse jeugdraad momenteel ook aan een opfrissing bezig van het logo en de huisstijl. In februari komen ze hiermee naar buiten, dit samen met de thema’s uit de bevraging waarmee ze in 2021 aan de slag gaan.
De Mechelse jeugdraad is een autonome adviesraad die momenteel wordt gevormd door zes jonge, enthousiaste pactmakers tussen 15 en 25 jaar. De jeugdraad is nog steeds op zoek naar een 10-tal enthousiaste jongeren om samen een groots jeugdraadsverhaal te kunnen vertellen.

Praktisch

De jeugdkar kan je op volgende dagen en tijden terugvinden in de binnenstad:
17 december 12u-16u
18 december 14u-16u
19 december 14u-16u

Bevraging:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdAj6LC9jI36eDut2GZRB-I0QP6ijzthjzk6xJifbCfXFpJZQ/viewform

Nuttige links:
Websites jeugdraad:  https://www.Mechelen.be/jeugdraad
Pactmaker worden: https://www.mechelen.be/jeugdraad/word-pactmaker
Social media kanalen:
https://www.instagram.com/jeugdraad_mechelen/
https://www.facebook.com/jeugdraadmechelen

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail