Mechelse deelgebruikers verdriedubbelen

Mechelen legt sterk rapport deelmobiliteit voor.

 

De cijfers over deelmobiliteit van 2021 laten een overtuigend positieve tendens zien. De voorbije 2 jaar spreken we van een verdriedubbeling in gebruikersaantallen voor deelmobiliteit. Dit mede dankzij de Mechelse deelcampagne ‘Delen is… voor iedereen’. “De mindset verandert gradueel doordat we voldoende aanbod voorzien, gericht informeren en blijvend sensibiliseren. Zo maken we de Mechelaar klaar voor de mobiliteit van de toekomst.”, aldus mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke.

Stijging van 70% deelgebruikers.

Onze deelpartners in Mechelen doen het over heel de lijn goed, samen werden er maar liefst 18.452 gebruikers geregistreerd in 2021.
Waarvan:

  • 6.262 fietsdelers
  • 279 bakfietsdelers
  • 8.877 stepdelers
  • 3.034 autodelers.

Samen is dat een stijging van 70 procent t.o.v. 2020 toen er 5.816 deelgebruikers werden geregistreerd. In 2020 waren er nog geen deelbakfietsen of deelsteps, de toename is mede aan de populariteit van de deelsteps te danken.

Deelwagens
Ook bij de deelwagens zien we over de hele lijn een groei en konden we zelfs de nieuwe publieke autodeelpartner Poppy in Mechelen verwelkomen. Hun succes wordt beloond met een geplande uitbreiding later dit jaar. Al meer dan 600 gebruikers benutten het free floating deelsysteem in onze stad.

Onze deelpartner Cambio blijft eveneens verder groeien. In 2019 werden er nog 1400 gebruikers en 47 voertuigen geregistreerd. Ondertussen zijn ze doorgegroeid naar meer dan 2.000 gebruikers en 89 voertuigen in 2021. In 2021 steeg het gebruik van de cambiowagens met 51%, daarmee scoort Mechelen beter dan de rest van Vlaanderen (28%).

Ondertussen is er in 2020 ook één private deelwagenaanbieder toegevoegd aan het Mechelse aanbod. Zo kreeg Cozywheels & Getaround gezelschap van Dégage en trekken ze samen het cijfer van 250 gebruikers in 2019 op naar 340 gebruikers in 2021, goed voor een stijging van bijna 27%.

Duurzamere mobiliteit betekent ook een shift naar elektrisch rijden. “Met de inspanningen van de stad en onze partners is het aantal elektrische deelwagens meer dan vertienvoudigd  t.o.v. 2019. Het aantal elektrische deelwagens kende een groei van 3 in 2019 naar 34 in 2021!
Deze groei zit voor een groot deel bij cambio. Dat vertaalt zich ook in het aantal gebruikers van de e-cambio’s. In 2021 steeg het aantal e-gebruikers in Mechelen met 33% tegenover 19% voor Vlaanderen. “De voorbije 2 jaar proefden 500 Mechelaars een eerste keer van een elektrische rit met een cambio-wagen. Dat komt natuurlijk deels door onze stimulans waarbij de eerste rit gratis aangeboden wordt. We zijn al nummer 1 centrumstad qua laadpalen en zetten die ambitie verder in ons elektrisch deelgebruik.”

Verdubbeling aantal fietsdelers
Onze partners in deelfietsen blijven eveneens scoren in Mechelen. Ten opzichte van 2020 zijn de gebruikers zowel bij Mobit als Bluebike gestegen met telkens ongeveer 1.300 gebruikers. Samen goed voor een stijging van meer dan 2.600 (42%) fietsdelers t.o.v. 2020. Toen net geen 3.600 fietsdelers en nu klokken we af op een totaal van bijna 6.300. Dat de gebruikers zo goed blijven toenemen wil zeggen dat meer Mechelaars vertrouwd geraken met de deelfietsen en dus de bewustmaking via de deelcampagne werkt.
“We hebben daarnaast ook een meer gevarieerd aanbod van deelfietsen gelanceerd met de deelbakfietsen van Cargoroo. Zo spelen we in op de verschillende noden die leven bij handelaars, bewoners of bezoekers. In het breder project van Mechelen Fietsstad zijn dergelijke cijfers natuurlijk hoopgevend.”, zegt schepen Vanmarcke.

Opvallend zijn de deelsteps die enorm stijgen in populariteit. Sinds de opstart van Hoppy in Mechelen in 2021 is het aantal deelsteps van 100 in maart opgetrokken naar 200 steps in oktober en werden er maar liefst 8.900 gebruikers geregistreerd.

“Kortom zorgde het complementair aanbod, onze inspanningen en de deelcampagne samen voor een enorme modal shift op korte tijd. We blijven die inspanningen in duurzame mobiliteit verderzetten, waarin deelmobiliteit een belangrijke stap is naar een echte modal shift. Met het mobiliteitsbudget alleen al deden 149 Mechelaars hun auto weg voor een duurzamer alternatief. Met projecten zoals delende buurten en het verder uitrollen van deelmobiliteit hopen we die tendens verder te zetten.”, besluit de schepen.

Delen voor ondernemers
De deelcampagne startte in 2020 en wordt steeds gevoed met nieuwe projecten.
Dat doen we door enerzijds blijvend te sensibiliseren via sociale media, De Nieuwe Maan en affiches. Anderzijds kijken we naar nieuwe incentives en doelgroepen om mee te nemen in het deelverhaal. Zo kunnen ondernemers via de website www.delenisvoorondernemers.be meer informatie vergaren. En werd er in maart 2021 al een actie gestart waarin ondernemers een cambio bestelwagen kunnen ontlenen met een mooie korting van 150 euro (+lidgeld). Zij kunnen hiervoor nog steeds inschrijven want de actie loopt nog tot maart 2022.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail