Mechelen wordt architect voor Europese burgemeestersconvenant

Stad Mechelen zal een jaar lang zetelen in de politieke cockpit van het Europese klimaatbeleid. Samen met de burgemeesters van enkele grote Europese hoofdsteden krijgt Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen de kans om de Europese burgemeestersconvenant rond klimaatbeleid mee vorm te geven.

De zogenaamde convenant of mayors is een beweging van Europese steden en regio’s die zich onder meer engageren om tegen 2030 reeds 40% minder CO2 uit te stoten en te werken aan echte klimaatoplossingen. Vorig jaar won Mechelen samen met de Ierse stad Limerick de “European Green Leaf” Award, de meest prestigieuze Europese klimaatprijs.  Als gevolg daarvan is Mechelen nu gevraagd om te zetelen in het politieke bestuursorgaan van deze burgemeestersconvenant.

Slechts acht andere Europese steden en regio’s zetelen in die stuurgroep, waaronder Parijs, Stockholm, Warschau en Barcelona. Daarnaast maken ook Heidelberg, Freiburg, Castel Maggiore en de regio Noord-West-Kroatië deel uit van het politieke bestuursorgaan. “En toch zullen we niet boven ons gewicht spelen”, zegt Alexander Vandersmissen. “Ons Mechels klimaatbeleid wordt opgemerkt en inspireert. De vraag om deel te nemen aan deze stuurgroep bevestigt dus de rol van Mechelen als klimaatpionier en klimaatambassadeur in Europa. Een ongelooflijke eer en een unieke erkenning!”

Ook schepen voor klimaat Marina De Bie reageert enthousiast en ziet tal van opportuniteiten: “Het lidmaatschap van het Europees bestuur is voor Mechelen een unieke kans om lokale bezorgdheden inzake klimaatverandering op het hoogste Europese niveau te tillen. Het laat ons toe om een sterk netwerk uit te bouwen met andere Europese steden. Dat is vaak interessant om Europese fondsen aan te trekken voor klimaatbeleid.”

Daarnaast betekent dit natuurlijk ook een ongelooflijke boost voor de naamsbekendheid van Mechelen. De Covenant of Mayors Europe verenigt 10 434 lokale besturen voornamelijk in Europa maar ook (ver) daarbuiten, samen goed voor 330 miljoen inwoners. “Elk jaar neemt onze internationale uitstraling toe en daar profiteren ook het bedrijfsleven en het toerisme van. En natuurlijk ook wij Mechelaars allemaal!”, aldus nog Vandersmissen.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail