Mechelen viert tweede editie Werelddierendag in Tivoli

In aanloop naar dé Werelddierendag organiseert Stad Mechelen vandaag de tweede editie in Tivolipark.  Na een succesvolle eerste versie zetten we deze feestdag voor mens en dier verder op Mechels grondgebied. Dit keer met demonstraties, animatie, foodtruck en activiteiten voor dierenliefhebbers in het park. Ook plaatsen we het Charter rond dierenwelzijn opnieuw in de kijker en presenteerden we onze verdere ambities als diervriendelijke stad.

“We vinken na twee jaar gericht werken rond dierenwelzijn het charter verder af. Het verbieden van de verkoop van dieren op markten dooft o.a. stilaan uit. We gaan naar een verplichting tot geluidsarm vuurwerk en een totaal verbod in een perimeter rond dierenbescherming. Want geluidsarm is nog steeds niet stil. Daarom zijn we extra streng rond de dierenbescherming. Ook zoekt de stad zoekt in functie van dierenwelzijn naar een alternatief voor het traditioneel vuurwerk tijdens de jaarwisseling, en nemen we samen met Mechelen feest hierbij een voorbeeldfunctie op”, vertelt burgemeester Alexander Vandersmissen.

Uiteraard is dit charter een eerste leidraad en staan we open voor nieuwe ideeën en onderzoeken binnen ons Mechels dierenbeleid. Alsook het samenwerken met nieuwe partners geven we kansen om op lange termijn een groot Mechels dierennetwerk op te zetten

We willen een diervriendelijke stad zijn, een stad voor iedereen, voor mens maar ook voor dier.  Het mens-dier aspect verliezen we daarom ook niet uit het oog en willen we vorm geven in woonzorgcentra. De eerste gesprekken lopen nu samen met onze partner Aap vzw .

 

Feest voor mens en dier

Dit dier- en kindvriendelijk evenement vindt plaats in het Tivolipark vandaag van tot 16 uur met tal van activiteiten. Zo zijn er 15 informatiestanden van dierenorganisaties, kinderanimatie en workshops voor jong en oud. Nieuw dit jaar tijdens de Mechelse  Werelddierendag zijn de demonstraties van een roofvogelshow, behendigheidstraining voor honden en doggy dance-show.

Naast alle opgesomde activiteiten zijn er nog randactiviteiten die plaatsvinden in het kader van Werelddierendag die elk jaar op 4 oktober wordt gevierd. Op zaterdag organiseerde de Dierenbescherming Mechelen vzw haar opendeurdag en de Beestige wandeling in de binnenstad van Visit Mechelen en Aap vzw kan op elk moment en eigen tempo. Ook vragen we aan de Mechelse scholen om mee te werken aan klasactiviteiten rond Werelddierendag.

Mechelaars en jonge Mechelaars bewust maken hoe met dieren om te gaan alsook het jaarlijks evalueren van ons meldpunt rond dierenwelzijn zijn primaire engagementen binnen ons dierenbeleid en krijgt ook aandacht op Werelddierendag met o.a. een workshop van Aap vzw.

 

Verder breiden we de kennis rond dieren intern verder uit, zowel bij gemeenschapswachten als politie, een cruciale schakel in de opvolging van dierenverwaarlozing en -mishandeling. Vorig jaar gaf Barbara Houben, hoofdinspecteur politie Hageland, theorieles en basiskennis mee rond dierenwelzijn aan onze lokale politie. Zij zal die dag ook aanwezig zijn en haar boeken rond het “Handhavingsbeleid Dierenwelzijn” voorstellen.

 

Burgemeester Vandersmissen besluit: “Met de organisatie van Werelddierendag in Mechelen zetten we al onze diervriendelijke partners graag in de kijker. De organisatie van deze tweede editie is  ondanks het regenweer toch kunnen doorgaan met een 50-tal inschrijvingen voor de workshops. Kortom een dikke pluim voor alle aanwezige organisaties en Mechelse dierenvrienden die ondanks het weer hun groot hart voor dieren hier tonen.”,  besluit burgemeester Vandersmissen enthousiast

 

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail