Mechelen verlengt label kindvriendelijke stad

We zetten verder in op participatie met onze Mechelse jongeren

 

Stad Mechelen mag zich voor de tweede keer een kindvriendelijke stad noemen. Dit label kreeg de gemeente op 15 december toegekend door een jury van experten kindvriendelijk beleid. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle overhandigde het label digitaal, via een filmpje. Abdrahman Labsir, schepen van jeugd, sport en preventie schets waarom het voor Mechelen belangrijk is om in te zetten op kindvriendelijkheid: “Kinderen zijn onze toekomst, evident dat we die toekomst samen met hen willen vormgeven. We willen immers een stad zijn waar kinderen kunnen ontdekken, groeien en zich ontplooien. Daarom is het belangrijk om te luisteren en in dialoog te gaan zodat onze stad op onze jeugd wordt afgestemd.”

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven Bart Somers: “Met het label krijgt onze stad erkenning voor haar uitstekende kinder- en jeugdwerking. De inzet voor de jeugd blijft ook buiten Mechelen niet onopgemerkt. Zo wordt het succesvolle Mechelse project “Verbindingsambassadeurs voor het Jeugdwerk” uitgerold over heel Vlaanderen, een project dat kindjes met migratieroots wil overtuigen om zich in te schrijven in één van de vele Mechelse jeugdbewegingen. Onze stad is en blijft een echte kinderstad en daar mogen we ongelofelijk trots op zijn.”

“Er wordt door beleidsmakers vaak gesproken over kinderen en jongeren, maar te weinig met kinderen en jongeren. Met dit label belonen we steden en gemeenten die écht rekening houden met de impact van hun beslissingen op de brede leefwereld van kinderen, jongeren, hun gezinnen en verenigingen.”

Benjamin Dalle, Vlaams minister voor Jeugd

“Een stad waar kinderen en jongeren zich welkom voelen is ook steeds aantrekkelijk voor alle andere groepen in de samenleving. Daarom is die erkenning zo belangrijk. Zij onderstreept de positionering van Mechelen als hartelijke en warme stad.”, omschrijft burgemeester Alexander Vandersmissen het streefdoel van de stad.

Diversiteit en empoweren spelen daarin een belangrijke rol, en dat weerspiegelt zich ook in de kinderraad. Schepen Labsir: “We zijn trots op onze toffe diverse kinderraad die een mooie weerspiegeling vormt van de Mechelse jeugd. De kinderraad is een instrument dat we blijven continueren, evalueren en hervormen zodat we hun stem optimaal kunnen horen.”

“Door te investeren in kindvriendelijke projecten en durf te tonen om deze ook echt uit te voeren hebben we Mechelen als Kinderstad op de internationale kaart gezet.”

Abdrahman Labsir, jeugdschepen Stad Mechelen

Transit M bevindt zich op het Douaneplein en is dé jongerenzone van Mechelen. Met een skatepark, een evenementenplein, feestzalen, een repetitieruimte en een graffitimuur valt hier van alles te beleven. In Den Hangar worden onder andere exposities en marktjes georganiseerd, voor liveoptreden moet je in De Club zijn, op het evenementenplein vinden festivals plaats en voor een nachtje feesten ben je welkom in De Loods. Jong (maar ook oud) kunnen hier naar hartenlust organiseren, ontspannen en samenkomen!” roept Jeugdraad Mechelen uit enthousiasme.

Een begraafplaats met kinderen bezoeken? Dat is niet evident. Karen Claes van Mechelen Kinderstad licht toe: “Om verdriet en rouwen bespreekbaar te maken heeft de Stad Mechelen een rouwplek met een krijtbord en zitplaatsen in wolkenvorm geplaatst op de begraafplaats in de Ziekebeemdenstraat. Op deze bijzondere plek kunnen kinderen praten met hun ouders of familieleden over rouwen en de dood. Moeilijke thema’s bespreekbaar maken hoort ook bij een kindvriendelijke stad. De kindvriendelijkheid werd ook doorgetrokken naar de wachtzaal van de aula met een teken- en leeshoek. En in de toiletruimte werd er gedacht aan een verzorgingstafel en kleutertoilet.”

“Twee concrete verwezenlijkingen zijn de kindvriendelijke begraafplaats en Transit M, tegenwoordig dé jongerenzone van Mechelen.”

Abdrahman Labsir, jeugdschepen Stad Mechelen

De nieuwe ‘Speelkaart Mechelen’ zet de vele speelplekken die Mechelen rijk is, in de kijker. Zo vinden kinderen, ouders en grootouders snel en gemakkelijk de weg naar een speelplek in hun buurt. “Ik vind buitenspelen belangrijk, want er zitten veel kinderen achter een scherm. Ik ook, maar als ik buiten heb gespeeld, dan ben ik daarna wel trots op mezelf dat ik de tijd een beetje heb gedoofd zonder een schermpje. Ik voel me ook energiek als ik in het Vrijbroekpark heb gesport bijvoorbeeld of naar de scouts ben gegaan. Met de nieuwe speelkaart heb je geen excuus meer om de hele dag achter een scherm te zitten.”, besluit kinderburgemeester Camila Ladron De Guevara.

In Mechelen Kinderstad hebben we al enkele jaren een Kleine Stadsartiest. Deze wordt ambassadeur en rolmodel om alle kinderen te stimuleren om te doen wat ze graag doen en om hun talenten verder te ontwikkelen. “Met dit initiatief willen we de Mechelse jeugd motiveren om hun passie verder te zetten en wie weet er ooit hun werk van te maken. We zien twee steeds meer kinderen op het podium van onze talentenshow voor hun allereerste performance, een leuke evolutie.”, zegt jeugdconsulent Kristof Vandegaer.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail