Mechelen stippelt duurzame toekomst uit met nieuw beleidsplan

Meer dan 87.000 Mechelaars telt Mechelen intussen. En dat aantal stijgt. Maar meer Mechelaars betekent ook meer werkplekken, meer woningen en nog meer bezoekers. En dat allemaal op evenveel ruimte. Stad Mechelen werkt daarom nu al aan een beleidsplan met het oog op 2040. Dat is een handleiding voor de toekomst, het Mechelen van morgen. Het Beleidsplan Ruimte Mechelen is een beleidsdocument dat als basisvisie zal gehanteerd worden voor het ruimtelijke beleid dat de stad wil voeren de komende jaren. De opmaak van het beleidsplan ruimte verloopt in fases en is klaar in 2024. Momenteel loopt er openbaar onderzoek. Wie interesse heeft, kan op 7 september terecht op de infomarkt.

Het inwonersaantal is de laatste jaren fors toegenomen en zal dat de komende jaren nog doen.  De woningmarkt trok enorm aan, de tewerkstelling nam toe. Om deze bevolkingsgroei en nood aan bijkomende woongelegenheden op een kwalitatieve manier op te vangen, bekijkt de stad waar en hoe ze deze bijkomende inwoners zal huisvesten en welke bijkomende voorzieningen nodig zijn en waar die een plaats zullen krijgen.

Sterke groenblauwe ruimtes
Het Beleidsplan Ruimte Mechelen is een belangrijk project voor Mechelen. Hiermee zal de stad bepalen hoe er de komende jaren – met de blik op 2040 – omgegaan wordt met ruimte. Veel aandacht – maar liefst 1/3 van het beleidsplan gaat over sterke blauwgroene ruimtes – gaat er in het beleidsplan naar ruimte voor water en groen.

“Het ruimtelijk structuurplan van de stad Mechelen dateert uit 2001. Dat is al een hele tijd geleden, wat maakt dat we de meeste acties uit dit plan hebben uitgevoerd. Maar ook dat we aan een hernieuwing van onze visie toe zijn, aangezien de stad en de context sinds die tijd sterk veranderde. We maken daarom een beleidsplan ruimte op, waarin we tot 2040 vooruit spoelen om te zien op welke manier we de ruimte van onze stad willen laten evolueren. We leggen hierbij de grote richtlijnen vast en bepalen welke stappen we als stad moeten ondernemen om hier te geraken. We voorzien naast ruimte voor meer woningen en bedrijvigheid, ook sterkere en robuuste groenruimten. Ook bouwen we ook aan een stadsbos van wel 2000 hectare”, aldus Greet Geypen, schepen van Ruimtelijke Ordening.

“Mechelen is een aantrekkelijke stad geworden, en dat is niet verwonderlijk. We beschikken over vele troeven, zoals een centrale ligging, een bruisend centrum, hechte wijken en dorpen, prachtige natuur op wandelafstand, een landbouw gericht op sterke korte ketens. Om deze positieve ontwikkeling voort te zetten werken we met dit beleidsplan aan een echte ‘15 minutenstad’ waar wonen, werken, leven en genieten van de natuur op maximum 15 minuten wandelen en fietsen te bereiken is. We creëren meer kwalitatieve ruimte. Rond de stad versterken en verbinden we de prachtige natuur. Ook in de dorps- en stadskernen zetten we verder in op vergroening en ontharding. Zo kunnen we ons beter wapenen tegen klimaatveranderingen en een robuustere stad creëren. Het beleidsplan speelt hierbij een cruciale rol, omdat het ons zal helpen om de verdere groei van de stad op een slimme en duurzame wijze aan te pakken. Het bepaalt hoe we met onze ruimte omgaan, maar ook hoe we met water, energie duurzamer aan de slag kunnen”, klinkt het bij Patrick Princen, schepen van Klimaat, Natuur- en groenontwikkeling.

Infomarkt
Het beleidsplan zal dé basis vormen voor het ruimtelijk beleid van de stad tot 2040. Hierop kan de stad terugvallen voor het coördineren, begeleiden of vergunnen van diverse projecten en voor de opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen en andere instrumenten en zo de langetermijnvisie waarborgen.

Wie zich wil verdiepen in het Beleidsplan Ruimte Mechelen, is welkom tijdens de infomarkt in de Keldermanszaal van het stadhuis – Grote Markt 21 op donderdag 7 september 2023 van 19u30 tot 21u. Raadpleeg www.mechelen.be/stadvanmorgen voor meer info.

Concrete vragen die we ons stellen zijn: waar willen we in de toekomst nog bouwen? Hoe geven we meer ruimte aan onze natuur? Hoe kunnen we dynamische werkomgevingen voorzien in onze stad? Hoe bereiden we onze stad voor op de klimaatveranderingen die zich stellen? Hoe kunnen we door een verbeterd ruimtegebruik de energietransitie mogelijk maken? Hoe kunnen we via onze ruimte een duurzamere mobiliteit verzekeren?

Aan het beleidsplan ruimte is ook de opmaak van een plan-MER (milieueffectenrapportage) gekoppeld. Dit plan onderzoekt de mogelijke milieueffecten die het beleidsplan kan genereren en doet concrete aanbevelingen om de positieve effecten te versterken en de negatieve te milderen of te vermijden. Beide plannen worden nauw op elkaar betrokken, zodat we het beleidsplan ruimte op meerdere momenten in het traject kunnen bijsturen in de goede richting.

Duurzame ontwikkeling staat voorop
Met het beleidsplan zet de stad in op een integrale duurzame ruimtelijke ontwikkeling op lange termijn. Dat betekent dat we vasthouden aan de kwaliteiten die we hebben, maar ook ruimte willen bieden voor nieuwe inwoners, de versterking van onze natuur, dynamische werkplekken én dat de kansen willen scheppen voor innovatie, zodat we kunnen anticiperen op klimaat en (energie)transities. Hoe de stad dit wil bewerkstelligen, staat in detail uitgewerkt in drie beleidskaders.

Mechelen groeit
Groeien heeft heel wat voordelen. Met een groeiende bevolking komen er ook meer gemeenschapsvoorzieningen, waardoor we onze rol als centrumstad versterken. Aan de andere kant moeten we deze groei op elk moment aftoetsen aan onze ambities op vlak van klimaat, mobiliteit en natuurbehoud. We kunnen niet overal op dezelfde manier groeien, én de groei dient te leiden tot een kwalitatiever Mechelen.

Groenblauw Mechelen
Zowel de groene natuur als het vele water zijn de basis voor een kwalitatieve, leefbare en gezonde stad. Gezien het veranderende klimaat moeten we ons wapenen tegen wateroverlast, droogte en hitte. We zorgen bijgevolg voor meer ruimte voor de natuur en het water, én voor sterkere ecosystemen, zowel in als rondom de kernen. Daarnaast zetten we actief in op ruimte voor een toekomstbestendige landbouw.

Mechelen werkt
Een bruisende en gezonde stad zorgt voor tewerkstelling, voor de eigen inwoners en de regio. We onderzoeken hoe we meer en betere ruimte kunnen bieden voor de verschillende types werkplekken. We scheppen daarbij omgevingen die kunnen inspelen op de grote veranderingen, zoals de transitie naar een circulaire economie of het verduurzamen van stromen van mensen en goederen.

De beleidskaders worden op hun beurt vertaald naar concrete keuzes en acties op korte en middellange termijn.

Voorlaatste stap
Mechelen is al twee jaar bezig aan de opmaak van dit beleidsplan, dat komt omdat de stad ook gebonden is aan een strikte procedure opgelegd door de Vlaamse overheid. De Dijlestad ging voor de opmaak van dit beleidsplan in overleg met verschillende stadsdiensten, experten, adviesraden, hogere overheden én de Mechelaars. Het product dat nu op tafel ligt is bijgevolg een document dat een hele weg aflegde. Op dit ogenblik zijn we aan de voorlaatste stap gekomen, namelijk de opmaak van het ontwerp-beleidsplan.

Openbaar onderzoek
Het Beleidsplan Ruimte Mechelen is op een punt gekomen dat het officieel voorgelegd wordt aan het grote publiek binnen het openbaar onderzoek. Dit wordt georganiseerd over een periode van 90 dagen waarin iedereen het beleidsplan kan komen consulteren en feedback geven. We leggen daarbij zowel het ontwerp beleidsplan als het ontwerp plan-MER voor.
Je kan het ontwerp beleidsplan ruimte en het ontwerp plan-MER t.e.m. 28 oktober 2023 raadplegen:

Reacties op het ontwerp beleidsplan ruimte of ontwerp plan-MER kunnen tegen ten laatste 28 oktober 2023 bezorgd worden. Dit kan op volgende manieren:

  • schriftelijk aan Stad Mechelen – team ruimtelijke planning – Grote Markt 21 –  2800 Mechelen,
  • schriftelijk bij Team MER – Departement Omgeving – Team Mer -Plan-MER voor Beleidsplan Ruimte van de stad Mechelen (PL0275) – Koning Albert II-laan 20 bus 8 – 1000 BRUSSEL
  • tegen ontvangstbewijs in het Huis van de Mechelaar of bij Team MER
  • via mail op stadvanmorgen@mechelen.be en/of mer@vlaanderen.be

Stap per stap
De opmaak van het beleidsplan ruimte verloopt in fases. In elke fase worden de Mechelaars betrokken. Na afronding van het openbaar onderzoek wordt de feedback die de stad ontvangen heeft, verwerkt. Deze feedback kan zowel van de inwoners van de stad als van adviesraden, hogere overheden en buurgemeenten afkomstig zijn. De stad stuurt daarbij zowel het beleidsplan ruimte als het plan-MER bij. Het definitief beleidsplan ruimte en het plan-MER wordt voorzien tegen het begin van het voorjaar van 2024.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail