Opvang vluchtelingen

Mechelen start Lokaal Opvanginitiatief op met extra steun federaal

Mechelen heeft als solidaire stad steeds haar verantwoordelijkheid genomen om mensen op de vlucht een thuis te bieden. Na de sluiting van de collectieve opvang van vluchtelingen op de site Zwartzustersvest, ging de stad op zoek naar alternatieven. Die zijn nu gevonden. Stad Mechelen start voor het eerst met een Lokaal Opvanginitiatief gericht op de individuele opvang van gezinnen, al gaat de zoektocht naar collectieve opvangmogelijkheden wel verder. Stad Mechelen verwelkomt daarbij ook de extra ondersteuning die de federale overheid vandaag heeft goedgekeurd.

Mechelen startte in 2016 met een noodopvang in een loods op de site van de Nekkerhal, waarna deze naar de Zwartzustervest verhuisde. Door de jaren heen heeft de stad zo al een 500-tal vluchtelingen kunnen opvangen. De nood aan noodopvang blijft nog steeds even hoog. “Als solidaire stad voorziet Mechelen al jaren in noodopvang. Het maakt deel uit van ons DNA. Voor ons is het vanzelfsprekend dat we dit engagement blijven waarmaken. Omdat de mogelijkheden in Mechelen voor een nieuwe collectieve opvang beperkt zijn, starten we een Lokaal Opvanginitiatief op”, leggen burgemeester Alexander Vandersmissen en schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco uit.

De federale overheid voorziet bijkomende ondersteuning van lokale besturen voor een Lokaal Opvanginitiatief. Die is meer dan welkom om in Mechelen op een goede manier een LOI op te starten en ook te continueren. Opvang is immers meer dan alleen een dak aanbieden. We voorzien ook in de nodige begeleiding en ondersteuning van de vluchtelingen. Een LOI is ook uitermate geschikt voor gezinsopvang. Daar komen extra noden bij kijken.

Daarnaast blijven we ook de opvang van meer dan 1000 Oekraïense vluchtelingen garanderen. “Deze week nog hebben we beslist om de organisatie van het nooddorp aan de Nekker te verlengen. De samenwerking met het Rode Kruis verloopt prima. We zijn fier dat we als warme stad op deze manier onze solidariteit kunnen blijven tonen”, besluit burgemeester Vandersmissen.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail