sterrenregister

Mechelen opent sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Stad Mechelen wil ouders van sterrenkindjes ondersteunen en een hart onder de riem steken. Ouders die hun kindje tijdens de eerste 140 dagen van de zwangerschap verliezen zullen de mogelijkheid krijgen dit symbolisch te laten registreren in een sterrenregister. “Als warme stad willen wij aandacht hebben voor het vaak onderbelichte verdriet dat mensen in deze situatie ervaren en dit bespreekbaar maken.”

“Het is op vraag van enkele ouders dat wij op zoek zijn gegaan naar initiatieven om mensen die met dit verdriet geconfronteerd worden te ondersteunen,” zegt schepen van Burgerzaken Alexander Vandersmissen. ”Een belangrijk element daarin is die ouders de mogelijkheid geven hun kindje te  registreren door het symbolisch in een sterrenregister te laten opnemen. Die erkenning kan voor ouders, familieleden en naasten belangrijk zijn in het rouwproces, samen met de plek die wij hiervoor voorzien op onze begraafplaats.”

De registratie is administratief zo eenvoudig mogelijk gehouden en kan via een webformulier of na afspraak op de dienst begraafplaatsen. Ouders die dat willen, ontvangen een symbolische akte en krijgen een uitnodiging voor de plantdag van het geboortebos.

Mechelen zet daarnaast ook nog in op andere initiatieven om rouwen om een kind uit de taboesfeer te halen. Zo neemt de stad deel aan de Koesterweek (8-15 december) waarbij over heel Vlaanderen koestervlaggen worden uitgehangen om verdriet bespreekbaar te maken. De Dijlestad organiseert eind januari ook een inspiratiesessie met ouders en experten om het huidige beleid rond begraven en herdenken van sterrenkindjes onder de loep te nemen.

Ook in het kader van het jaarlijkse najaarsprogramma rond rouw en verlies ‘Meelevend Mechelen’ zijn er onder meer een workshop rond rouw bij kinderen, een troostwandeling en een serene lichtstoet op Wereldlichtjesdag. Meer informatie daarover en over de inspiratiesessie is te vinden via https://www.mechelen.be/gezonde-stad/rouw-verlies

“Nog al te vaak dragen mensen stilzwijgend een immens verdriet met zich mee,” vult Vandersmissen aan. “Door al deze initiatieven brengen we Mechelaars samen en willen we mensen handvatten bieden. Als toonaangevende centrumstad willen wij een belangrijke rol opnemen en een voorbeeld zijn voor andere steden en gemeenten over hoe je inwoners van je stad die met verdriet en verlies geconfronteerd worden kan ondersteunen.”

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail